szerző:
MTI

Huszonöt helyszínnel, köztük a gyulai várral bővült a diákok számára díjmentes vasúti utazással látogatható országos múzeumok, nemzeti emlékhelyek és műemlékek köre - jelentette be a gyulai várban pénteken tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára.

©

Závogyán Magdolna elmondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Miniszterelnökséggel több mint egy évig dolgoztak az elképzelésen, amely a kulturális decentralizáció szempontjából is fontos. Korábban Budapestre és Szentendrére utazhattak ingyen az iskolás csoportok, a helyettes államtitkár szerint fontos, hogy "ne csak Budapest-központú legyen az ország".        

A kormányhatározat értelmében Pécsre, Ópusztaszerre, Pannonhalmára, Esztergomba, Székesfehérvárra, Diósgyőrbe, Sárvárra, Somogyvár-Kapuvárra, Mohácsra, Egerbe, Nagykőrösre, Pécsre, Várpalotára, Miskolcra, Szigetvárra, Sárospatakra, Debrecenbe, Nagycenkre, Fertődre, Gödöllőre, Keszthelyre, Pákozdra, Komáromba és Nagykőrösre is ingyen utazhatnak az iskolás csoportok Gyula mellett. A teljes listát itt találjátok.

Závogyán Magdolna az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a kedvezmény tanítási időszakban vehető igénybe, tíz gyerekenként egy pedagógus ingyenes utazását is biztosítja. Kiemelte, a korábbi gyakorlattal ellentétben szombati napokon is él a kedvezmény.    

Dombi Ildikó, a gyulai várat is működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az iskolás csoportoknak tőlük kell befogadó nyilatkozatot kérniük, azzal fordulhatnak majd a MÁV-hoz. 

Ezeken a napokon mehettek múzeumba teljesen ingyen

Ha tervezgeted már egy ideje, hogy felkeresel valamilyen múzeumot, de a pénztárcád épp nem engedi meg ezt a lehetőséget, akkor ezt a cikket neked találták ki. Fontos tudni, hogy a díjmentes megtekintés a múzeumok állandó kiállítására vonatkozik csak. Az időszakos tárlatok továbbra is díjkötelesek.