szerző:
Eduline

Kizártnak tartja, hogy a jelenlegi javaslat formájában lépne életbe a Nemzeti alaptanterv egy év múlva, a vitaanyag azonban mindenkinek lehetőséget ad a véleménye kifejtésére - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

©

Az új alaptanterv tervezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma teljes titokban tartja, a hvg.hu információi szerint azonban azt tervezik, hogy a hetedik-nyolcadik osztályban összevonják a biológiát, kémiát és fizikát természettudományok tantárgy néven. Ötödikben és hatodikban a diákok természetismeret tantárgyat tanulnak, ezt vinnék tovább.

Az eddig sem tűnt biztosnak, hogy 2019 szeptemberétől már az új tantervek szerint tanítanak majd az iskolákban, a munka ugyanis még nem jutott el abba a fázisba, hogy el lehetne kezdeni például az új tantervnek megfelelő tankönyvek elkészítését. Ezt támasztja alá, hogy Palkovics László innovációs miniszter - még oktatási államtitkárként – korábban úgy nyilatkozott: 2019 szeptembere csak egy nem hivatalos céldátum.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a nemzeti tanévnyitón az új NAT-ról csak annyit mondott, a legkiválóbbak készítették elő a szakmai javaslatokat. "Mi észrevételeinkkel, javaslatainkkal, elvárásainkkal, önök erkölcsi támogatással járultak hozzá, így mindnyájan alkotótársak vagyunk" - közölte az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola ünnepségén.

Túl liberális lehet a kormánynak az új NAT? Csúszhat a tanterv bevezetése

Még távolról sincs kész az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepciója, amit hétfőn kapott kézhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma - értesült a Népszava. A lapnak több - az új NAT fejlesztésében részt vevő - szakember azt mondta, ez egy kétéves projekt, ami csak tavaly ősszel indult.