szerző:
Eduline

Semmi garancia nincs arra, hogy azok a tanárok, akiknek a bére októberben emelkedik, jövő szeptembertől is megkapják az emelt fizetést - írja a hvg.hu.

©

Ahogy arról az eduline elsőként beszámolt, kellemetlen meglepetés érheti a pedagógusokat októberben, hiába ígért ugyanis 3,5 százalékos béremelést a tanároknak tavaszi, pedagógusnapi köszöntőjében Balog Zoltán erőforrásminiszter, egy jogszabálymódosítás miatt lesznek olyan pedagógusok, akiknek egy forinttal sem emelkedik majd a bérük.

Szeptember 1-jén ugyanis egy olyan jogszabálymódosítás lépett életbe, amely lehetővé teszi, hogy az intézményvezetők a tervezett béremelést teljesítményalapon „oszthassák el” a pedagógusok között. Így elképzelhető, hogy valakinek a vártnál nagyobb mértékben emelkedik a bére a következő tanév elejétől, lehetnek azonban olyanok is, akik egy forinttal sem kapnak majd több pénzt, mint eddig.

A hvg.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy nem ez az egyetlen rossz hír. Több tanár jelezte a lapnak, hogy az igazgatója arról tájékoztatta őket, a maradék bértömeget nem építette be a kormány az alapbérbe, egyfajta kiegészítő illetményként (ami egyszerűen elvonható) szerepel a rendeletben, és ráadásul az is csak jövő év augusztus 31-ig érvényes.

Azaz semmi garancia arra, hogy jövő szeptembertől megkapják a tanárok a nekik 2012-ben megígért béremelésüket. Idén – a választások előtt – még a mintegy 10 ezer forintos pluszpénz megérkezik a tanárok bankszámlájára (ha az igazgatók egységesen osztják el), de jövőre – a választások után – hacsak addig nem módosítják újra a rendeletet, már biztosan differenciáltan kell elosztani a pénzt. Lesz tehát olyan, aki most kapott pénzt, de jövőre semmit nem kap.

Már a Vaterán és a Jófogáson is tanárokra vadásznak az iskolák, akkora a pedagógushiány

Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott. Van olyan budapesti általános iskola, ahol az első osztályosoknak a tanévnyitó előtt egy nappal még nem volt tanítójuk, máshol már meg sem lepődnek, ha egy kolléga bejelenti: más szakmában próbál szerencsét.