szerző:
Eduline

Ez az eredménye egy egyesült államokbeli kutatásnak. A legtöbb amerikai szerint az állami iskolák tanárai alulfizetettek, és egy esetleges sztrájkban is kiállnának mellettük.

©

A legtöbb amerikai szerint az állami iskolák tanárai alulfizetettek, és egy esetleges sztrájkban is kiállnának mellettük a magasabb bérekért - derül ki egy új felméréssorozatból, írja a Washington Post.

Ugyanakkor a felmérés azt is megmutatta, hogy az amerikai lakosság bizalma a pedagógusokkal szemben kifejezetten alacsony. Ezen felül azoknak a szülőknek a száma is csökken, akik gyermeküket erre a pályára küldenék. Ennek legfőbb oka az alacsony fizetés. 

Az állami iskolák már most tanárhiánnyal küzdenek, és nagyon úgy fest, hogy a tanári pálya sem lesz népszerűbb.

Ha a tanárok úgy döntenek, hogy harcba kezdenek a magasabb bérekért, akkor megkapják a kellő támogatást - írja a felmérés. A szakszervezetekben megkérdezettek 73 százaléka azt mondta, támogatná az állami iskolák tanárait, ha sztrájkolnának a magasabb fizetésért. A támogók száma még magasabb volt a közoktatásban részt vevő diákok szüleinél, akik a leginkább érintettek a kérdésben, ők 78 százalékban mondták, hogy kiállnának a tanárok mellett.

A felmérés szerint az emberek kétharmada azt mondja, hogy a tanári fizetések túl alacsonyak. A felmérés azt is kimutatta, hogy az amerikaiak kevesebb mint fele - 46 százalékuk - szeretné csupán azt, ha gyermeke tanár lenne. Ez a szám 2009-ben még 70 százalék volt, 1969-ben pedig, a legelső ilyen jellegű felmérés szerint, 75 százalék volt.

És hogy miben látják a megoldást? A legtöbben a jelenlegi rendszeren javítanának egy új alternatív rendszer kialakítása helyett.

Siralmas fizetést kapnak a tanárok: még a nyugdíj előtt állók sem keresnek annyit, mint máshol a pályakezdők

Nagyon nem mindegy, ki hol dolgozik pedagógusként - többek között ez derül ki az OECD 2017-es adataiból. Nem árulunk el nagy titkot: az OECD-tagállamok közül Szlovákia és Csehország után Magyarországon kapják a legalacsonyabb fizetést az általános iskolai tanítók és tanárok.