Siralmas fizetést kapnak a tanárok: még a nyugdíj előtt állók sem keresnek annyit, mint máshol a pályakezdők

Nagyon nem mindegy, ki hol dolgozik pedagógusként - többek között ez derül ki az OECD 2017-es adataiból. Nem árulunk el nagy titkot: az OECD-tagállamok közül Szlovákia és Csehország után Magyarországon kapják a legalacsonyabb fizetést az általános iskolai tanítók és tanárok.

Forrás: hvg.hu

A felmérésből kiderül: Luxemburgban a legjobb tanárnak lenni, ha csak a fizetést vesszük alapul. Az általános iskolai és a középiskolai tanárok is ebben az országban kereshetik a legtöbbet pályakezdőként, és az előny mindvégig az övék marad, egy középiskolai tanár akár 109 000 dollárt is hazavihet tapasztalt pedagógusként - írja a Business Insider.

hirdetés
hirdetés

Az összehasonlításban a kezdő fizetés, a tíz év munkatapasztalat után járó fizetés és az elérhető legmagasabb fizetés szerepel: 35 OECD-országról és számos partnerországról gyűjtöttek adatokat.

Még nagyobbak a különbségek, ha összevetjük a rosszabbul fizető országok legtapasztaltabb (Magyarországon a 42-44 év tapasztalattal rendelkezők kapják a legmagasabb bért) és a legjobban fizető országok pályakezdő tanárainak fizetését - ebből kiderül, hogy a nyugdíj előtt álló magyar pedagógusok közel sem keresnek annyit, mint a svájci, német, dél-koreai vagy éppen osztrák friss diplomások.

Forrás: Business Insider
Forrás: Business Insider

A középiskolai tanárok fizetési listáját is Luxemburg vezeti Svájccal a nyomában. Svájcban van a legnagyobb különbség az általános iskolai és a középiskolai pedagógusbérek között, akár 23 ezer dollárral is többet kereshet egy középiskolai, mint egy általános iskolai tanár. Ez a 23 ezer dolláros - vagyis több mint hatmillió forintos - különbség nagyobb, mint a legidősebb pedagógusok fizetése a legrosszabbul fizető országokban, például Szlovákiában vagy Csehországban.

Ennyit keresnek a tanárok 2017 szeptemberétől: itt találjátok az összes adatot

Átlagosan 3,5 százalékkal emelkedik ősztől a pedagógusok bére - jelentette ki többször az oktatási államtitkár az elmúlt hónapokban. De pontosan mennyivel landol több pénz a pedagógus bankszámláján? Kiszámoltuk. Számításunk alapja a költségvetési törvényben szereplő vetítési alap, amelynek összege évek óta változatlan, még mindig a 2014-es minimálbér összegének felel meg, vagyis 101 500 forint.

Csalódás éri a tanárokat januárban: nem emelik a fizetésük alapját

„A kormány egy forint béremelést sem tervez a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak számára. Az illetményalap számításának vetítési alapja 2019-ben továbbra is a 2014. évi minimálbér szintjén maradna" - írja Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A 2019-es költségvetési törvény javaslatából kiderül: a pedagógusok bérét továbbra is a 101 500 forintos vetítési alap határozza majd meg, ez az összeg évek óta nem változott.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X