szerző:
MTI

Ha kérvényezi, visszatérhet Koszovóból Franciaországba tanulmányai folytatására az a roma származású lány, akinek...

Több ezren tüntettek Párizsban a diákok kitoloncolása ellen
©

Ha kérvényezi, visszatérhet Koszovóból Franciaországba tanulmányai folytatására az a roma származású lány, akinek kitoloncolása belpolitikai vihart kavart - jelentette be szombaton a France2 közszolgálati televízióban Francois Hollande államfő.

A francia elnök "emberiességi" megfontolásból döntött így. A kormány szombaton nyilvánosságra hozott közigazgatási vizsgálata ugyanis azt állapította meg, hogy a 15 éves lánynak és családjának kitoloncolása az érvényben lévő szabályoknak megfelelően történt, a rendőrök azonban nem eléggé körültekintően jártak el, amikor Leonarda Dibranit az osztálykiránduláson vették őrizetbe.

Hollande jelezte, hogy csak a lány térhet vissza, a családja nem. Az államfő elmondta: utasította a prefektusokat, tiltsák meg ezentúl a rendőröknek a rendezetlen helyzetű, de beiskolázott külföldi diákok előállítását az iskolai környezetben.

Csütörtökön és pénteken több ezer gimnazista követelte Párizs utcáin a kormánytól, hogy Leonardát engedjék vissza francia iskolájába, és a nemzetgyűlésben több kormánypárti képviselő is ennek érdekében emelt szót. Pénteken már ötven középiskolát foglaltak el a Leonarda, illetve egy örmény fiú kitoloncolása ellen tüntető diákok, Párizs utcáin pedig több ezer gimnazista tiltakozott. Galériánkat itt nézhetitek meg.

"Egyedül nem megyek vissza Franciaországba, nem hagyom el a családomat. Nemcsak nekem kell iskolába járni, testvéreim is vannak" - reagált a francia elnök bejelentésére a lány a koszovói Mitrovicában.

A lány 2009 év eleje óta élt Franciaországban a családjával, ő és valamennyi testvére iskolába járt, de szülei nem kapták meg a menekültstátust. A családot végül annak ellenére toloncolták Koszovóba, hogy az apán kívül a család egyik tagja sem élt ott korábban.

Resat Dibrani, a lány apja csütörtökön beismerte, hogy hazudott a francia hatóságoknak: csak ő született Koszovóban, koszovói származású roma felesége és hatból öt gyermekük Olaszországban jött a világra, a legkisebb, 17 hónapos gyerek pedig már Franciaországban született. Az apa azt remélte, hogy koszovói menekültként könnyebben kaphatnak letelepedési engedélyt Franciaországban, ahova hivatalos papírok nélkül érkeztek négy évvel ezelőtt, Olaszországból.

"Semmiképpen nem fogadom el, hogy a családomat szétválasszák" - hangsúlyozta az apa. Jelezte, hogy "mindenáron, ha kell erővel is" vissza fog menni Franciaországba a teljes családjával. Felesége, a 41 éves Xhemailia arra, hogy 15 éves lánya csak egyedül térhet vissza Franciaországba, azt üzente a francia elnöknek: "ha gyerekeket akar, csináljon magának".

Leonarda többször is elmondta a francia televízióknak és rádióknak, hogy csak franciául ért és beszél, állítólagos "hazájában", ahol korábban soha nem élt, külföldön érzi magát, nem tud iskolába járni, nem akar ott élni. "Haza akarok menni Franciaországba" - mondta sírva a lány, amikor megismerte a kitoloncolás körülményeiről készült vizsgálat tartalmát. Azt is elmondta, hogy együtt jár egy francia fiúval, Théóval, akit szeretne mielőbb viszontlátni.

A francia hatóságok szerint a 47 éves apának egyébként többször is volt dolga a francia rendőrséggel, az anya pedig nem mutatott szándékot a beilleszkedésre, annak ellenére, hogy valamennyi gyermekét iskolába járatta.

A koszovói belügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy a Dibrani családot a Franciaország és Koszovó közti visszatelepítési eljárás keretében fogadták be, és ha a család bizonyítani tudja koszovói gyökereit, akkor a családtagok megkapják a koszovói állampolgárságot.