szerző:
Eduline

A fővárosi gyertyagyújtás mellett vidéken is szerveződnek az oktatási rendszer elleni, legfőképp a siralmas PISA-eredmények által kiváltott tiltakozások.

Tiltakozás Miskolcon 2016 februárjában.
©

A Tanítanék Mozgalom Országos fekete-kockás napot hirdetett az iskolákban - a szervezők arra kérik a szülőket, a gyerekeket és a tanárokat, hogy december 19-én, a köznevelési törvény elfogadásának ötödik évfordulóján viseljenek fekete vagy kockás ruhát, kössenek fekete szalagot az iskolák kapujára, kerítésére, ablakaiba.

A kezdeményezéshez a független diákszervezetek is jelezték csatlakozásukat.

A központi esetmény a budapesti Kossuth téren lesz, ahol a Tanítanék és a szakszervezetek képviselői mellett az oktatási rendszer ellen tiltakozó civilek gyújtanak gyertyát. A tiltakozásoknak újabb lökést a közelmúltban nyilvánosságra hozott siralmas PISA-jelentés adott, mely szerint a 15 éves magyar diákok szövegértési és természettudományos képességei tovább romlottak, a matematika a korábbi - átlag alatti - szinten maradt.

A 2016-os tiltakozási hullámot kiváltó Herman Ottó Gimnázium levele után a mozgalom újra visszatér a városba, a helyi civilek kezdeményezésére csatlakoztak az országos tüntetéssorozathoz.