szerző:
Eduline

Szlovákiában, Detroitban és Magyarországon is lázadnak a tanárok, és meglepő párhuzamosságok találhatók a három ország oktatási helyzetében. Sőt, egyáltalán nem csak a gondok és a tanártársadalom azokra adott reakciója hasonló.

Szlovákiában 700 iskolából 11 400 pedagógus kezdett határozatlan idejű sztrájkba, ami miatt 300 iskola ki sem nyitott. A tanárok jól érezhették meg, hogy most kell sarokba szorítani a kormányt, ami az elmúlt időszakban nem sokat tett az oktatás helyzetének javításáért. Tavasszal ugyanis választások lesznek a szomszédos országban, és egy országos sztrájk nem mutat jól a kampányban a kormánypárt neve mellett.

A tanárok problémái nagyban hasonlítanak a hazai pedagógusok gondjaira. Ezt mutatja, hogy a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése kétlépcsős béremelést, 400 millió eurós költségvetési többletjuttatást és a pedagógustovábbképzési-rendszer átalakítását akarja elérni.

A szlovákiai tanárok az OECD felmérése szerint többet keresnek a magyarországi kollégáiknál, bár a listán csak egy hellyel végeztek előttünk, így a fejlett országok közt az utolsó előttiek a béreket illetően.

A megbecsültség hiánya, szétmálló iskolaépületek, nehézkesen áramló források – erre panaszkodnak a detroiti tanárok. Az autógyártásból meggazdagodott, fénykorában több millió lakossal bíró amerikai metropolisz a válság idején csődöt jelentett, az iskolarendszert pedig most érte el a krach. Itt írtunk egy helyi tanár elkeseredett leveléről.

Kapcsolódó cikkek

300 iskola maradt zárva a szomszédban

Tüntetni fognak Miskolcon a tanárok, mindenkit várnak

Nem fáradna tovább a kormány a hátrányos helyzetű diákokkal

Múlt szerdán emiatt az iskolai körzet mintegy 100 intézményét kellett bezárni, miután a tanárok beszüntették a munkát. „Vannak üzleteink, éttermeink, stadionjaink, de az iskoláink szétesnek, a detroiti fiatalok pedig képzetlenek maradnak” – panaszolta a New York Times-nak a városi tanács egyik tagja.

„Látnunk kell, hogy a humántárcánál az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra és a kultúra egyaránt mostohagyerek. Az egyedüli „kiskedvenc" a sport. Erre az egyre jut forrás” – ezt már a PSZ miskolci titkárhelyettese mondta a Népszabadságnak, de kísértetiesen hasonlít a detroiti lokálpatrióta panaszaira.

A helyzet tehát mindhárom országban – még ha az Egyesült Államokban ez inkább csak egy városra és körzetére jellemző – hasonló, és a tanárok reakciója is.

Szlovákiában még a sztrájk előtt kijelentette Robert Fico miniszterelnök, hogy egyelőre nem tudnak mit kezdeni a tanárok követeléseivel, de a választási győzelmük esetén a kormányprogram előkészítésébe bevonják a tanárokat. Emellett a kormánya tanárokért tett erőfeszítéseit méltatta, amilyen szerinte a béremelés is. Detroitban a város válságmenedzsmentje töri a fejét, valószínűleg teljesen új iskolakörzetet hoznak létre, konkrét intézkedéseket még nem hoztak.

Itthon a miniszter és az államtitkár is szívesen emlegeti a tiltakozások közepette a béremelést, és kerekasztal összehívását ígéri az indulatok csillapítására. Úgy tűnik, hogy nem csak a problémák és a fellépés, de az ezekre adott kormányzati válaszok is hasonlóak a három országban.