szerző:
Eduline

Elbúcsúzhatnak munkahelyüktől azok a pedagógusok, akik kétszer megbuknak a minősítő vizsgán.

©

Az életpályamodell szeptemberi bevezetésével minden, két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező tanárt és tanítót automatikusan gyakornoki státuszba soroltak. Ez azt jelenti, hogy minősítő vizsgán kell számot adniuk felkészültségükről - csak így kerülhetnek a pedagógus I kategóriába. 

A pedagógus I-be sorolt tanárok lehetnek osztályfőnökök és vizsgáztatók, de rájuk is vár egy minősítő vizsga, amellyel a pedagógus II minősítést kell megszerezniük. Innen már nem kötelező továbblépni. Milyen vizsgák várnak a tanárokra? Itt olvashatjátok el részletes összefoglalónkat.

A jogszabály meghatározza, hogy hány évig maradhattok az első két minősítési kategóriában, és azt is, hogy hány évente lehet megismételni a vizsgát. A pályakezdő, gyakornoki szakasz legalább két évig tart. Ezután a gyakornok jelentkezik az első vizsgára: ha nem megy át, két év múlva próbálkozhat, de ha ez sem sikerül, megszűnik a jogviszonya az adott iskolával, elveszíti az állását. 

A pedagógus I-be sorolt tanárok és tanítók legalább hat, legfeljebb kilenc évig maradhatnak ebben a kategóriában. Tehát ha valaki gyakornokként elsőre átment a vizsgán, leghamarabb nyolcéves szakmai gyakorlattal jelentkezhet a pedagógus II-be. Sikertelen vizsga esetén itt is van lehetőség egy ismétlő eljárásra, ezt leghamarabb két év múlva, de még a pályán töltött 11. évben meg kell tenni. Amennyiben az ismétlővizsga sem sikerül, a tanár elveszíti munkáját.

A pedagógus-életpályamodellről további cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!