szerző:
Eduline

A Skool ismét megrendezi a kizárólag lányoknak szóló játékfejlesztő versenyét. A lányok körében is egyre elfogadottabb a programozás mint hivatás.

©

A Scratch Meccsre idén is 12-16 éves lányok jelentkezését várják, akik háromfős csapatokban indulhatnak. A versenyt támogatja az ELTE IK [email protected] Labor, a Facebook és a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet.

A tavalyi fődíj nyertesei is részt vettek a Scratch Meccs rajtjáról szóló sajtótájékoztatón. Dorka, Zsófi és Virág a legjobbként Londonban tehettek egy látogatást a Facebook ottani központjában. Az idei nyertesek a varsói Facebook-főhadiszállásra mehetnek.

A verseny
Jelentkezni október 30-ig lehet, a kész pályamunkával, amit a magyarul is elérhető Scratchben kell elkészíteni, és a Scratch Meccs oldalára feltölteni a tagok regisztrációjával együtt. November végén a 10 legjobb kap meghívást a decemberi döntőre, ahol prezentálni kell a programot a zsűri és a többi versenyző előtt.

Tavaly összesen 24 csapat jelentkezett, idén szeretnék, ha 100-an lennének - mondta Major Zsófi, a Skool társalapító-ügyvezetője. Idén ráadásul a versenyt megszervezik Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is. A visegrádi országok közül eddig csak nálunk volt kifejezetten lányoknak szóló programozási verseny.

 

A versennyel a Skoolnak az a célja, hogy minél szélesebb körben érjék el a fiatal lányokat, akik fogékonyak lehetnek a társadalom szemében még mindig "férfias" szakmának tartott programozásra. Ez a szemlélet talán változóban van, legalábbis a tavalyi győztesek arról számoltak be, hogy szüleik támogatóan álltak hobbijukhoz. Az sem váltott ki ellenállást a környezetükben, hogy a lányok felnőtt korukban is ezzel szeretnének foglalkozni.

Major Zsófi arról számolt be, hogy a 10-12 évesek körében sokkal nagyobb a túljelentkezés a Skool programjaira, mint a 17-18 évesek között. Úgy tűnik tehát, hogy a fiatalabb generációt már nem térítik el ezek a társadalmi beidegződések annyira, mint az idősebbeket.

Ez a tavalyi győztes csapat munkája, valami ilyesmit kell alkotni a fődíjért.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!