szerző:
Eduline

A pedagógusok óraszámának csökkenését szeretné elérni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), szerintük ugyanis a heti 40 óránál jóval többet dolgoznak a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok.

©

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi szervezetének képviselője azt panaszolta, hogy a törvényben előírt heti negyven óránál jóval többet dolgoznak a pedagógusok. „32 óra az úgynevezett kötött munkaidő, amit az igazgató rendel el, ezen belül 22-26 óra az, amit tanórákkal, foglalkozási órákkal kell eltölteni, és ezekbe tartoznak még be azok az előírt helyettesítések, amelyeket külön nem fizetnek ki” – idézi a Hír TV.

Hozzátette: egy évben 30 napon keresztül 26 óra felett is elrendelhetnek ilyen "eseti helyettesítést", amelyre szintén az a jellemző, hogy nem fizetnek.

Emellett pedig még készülnek az órákra, dolgozatokat javítanak, szülői értekezleteket, fogadóórákat tartanak, táboroztatnak, amelyekről senki sem vezet óraszám-nyilvántartást. Épp ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy végezzenek egy olyan felmérést a pedagógusok körében, amely valós képet ad a tanárok heti munkaidejéről.

„Minden iskola maga döntheti el, hogy mi az, amire koncentrál, milyen szintet lő be: az átlagos szintet célozza meg, vagy az átlag fölötti szintet. Nyilván ez a szülőkkel való egyfajta egyeztetésnek is az eredménye, szülőkben mire van igény? Hogy több vagy kevesebb legyen az óraszám, ez nyilván befolyásolja a tanároknak az óraszámát. Mi azzal tudjuk a tanárokat is segíteni, a szülőket is segíteni, és a diákokat is segíteni, hogy az iskoláknak a cselekvési szabadságát, cselekvési lehetőségeit bővítettük ki egy 20 százalékos kerettantervtől való eltéréssel” – jelentette ki Rétvári Bence államtitkár.

A PDSZ a héten újból tárgyal a minisztériummal a munkaidőről. Azt szeretnék elérni, hogy a heti tanórakeret ne lehessen több a törvényben megszabott 22 óránál.

A pedagógusok presztízse, szabadsága ma a béka feneke alatt van

"Bárki bármit mond, a pedagógusok presztízse, szabadsága ma a béka feneke alatt van. A kollégák túlhajszoltak, a rájuk rótt bürokratikus feladatok leterhelik őket. Ezáltal a lelkesedésük is csökken, ami nélkül nincs hozzáadott érték" - mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.