szerző:
eduline/mti

A 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni - közölte pénteken Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a kormány jó irányba indult el az oktatásban. Beszélt még a béremelésről, de konkrét ígéretet nem tett a lázadó pedagógusoknak. Úgy tűnik, a kormány csak az általa létrehozott Nemzeti Pedagógus Kart tartja legitim partnernek, legalábbis ezt lehet leszűrni Orbán szavaiból.

©

Az oktatási vitákról szólva a kormányfő azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy 2010-ben egy pénzügyileg csődbe ment oktatási rendszerrel és a magyar gyermekek folyamatosan romló teljesítményével kellett szembenéznie a kormánynak.

A felelősséggel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem merné sem azt állítani, hogy a pedagógusok munkája lett rosszabb, sem azt, hogy a gyerekek butábban születnének, mint korábban, és azt sem, hogy a szülők kevésbé látnák el kötelességeiket. A lényeg az, hogy "oda nem szabad visszamenni, ahonnan elindultunk. Mindenképpen változtatni kellett. Szerintem jó irányba indultunk el" - mondta, és arról is beszélt, hogy az oktatási vita középpontjában a gyermeknek kell állnia.

Kapcsolódó cikkek

Az OFI szerint is komoly gondok vannak a Klikkel

Ilyenek voltak a szerdai tüntetések országszerte

A tankerületekben is fellázadtak a tanárok, botrányba fulladtak a fórumok

A kabinet a nyílt kormányzás híve, mindenki véleményére kíváncsi, és nagy reményeket fűz a Nemzeti Pedagógus Karhoz, amelyet azért hoztak létre, hogy az oktatás belső szakmai kérdéseit pártpolitikától mentesen meg lehessen vitatni - közölte, hozzátéve, hogy érti a pedagógusok szakmai felvetéseit, azokat meg is fogják vitatni.Megjegyezte, a folyamatos párbeszédnek, az oktatási kerekasztalnak van és lesz értelme a jövőben is.

Korábban több szakmai szervezet kimaradt a kerekasztalból, ezért például a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bojkottálja, és látszategyeztetésnek tartja azt.

Orbán arról is beszélt, hogy az életpályák és a béremelések végrehajtásakor első helyre tették a pedagógusokat.

Közben a tilltakozó petíciót aláírók száma átlépte a 30 ezret.