Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Az EMMI háttérintézménye is azt állítja, amit a ma tüntető tanárok

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nem sokkal a mai tüntetés előtt hozta nyilvánosságra azt a tanulmányát, melyben a közoktatás elmúlt évekbeli változásait értékelik.

A 2012-ben kezdődött változásokról lesújtó véleménnyel van az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó szervezet. Az OFI terjedelmes tanulmányát az Index szemlézte.

hirdetés
hirdetés

A tanulmány szerint a központosítás, és végső soron a Klik létrehozása csak akadályozza az iskolák működését, a tankerületeket a stratégiai gondolkodás teljes hiánya jellemzi, az intézményeket megfosztották önállóságuktól.

A szöveg szerint annyira átgondolatlan az, ami a központosított közoktatás csúcsán folyik, hogy még az irányítók sem látják, mi is történik valójában.

A felmérés szerint az állami fenntartású középiskolákban a legelégedetlenebbek az intézményvezetők, akiknek egyébként kétharmada értékeli negatívan a helyzetet. Az igazgatóké ugyanis a felelősség, de semmiben nem dönthetnek – írja az OFI.

Mivel az iskolák már nem önállóak, ezért az sem áll érdekükben, hogy saját forrásokat szerezzenek, mondjuk termek bérbeadásával.

A Klik a dokumentum szerint teljesen átláthatatlan, és bár óriási a hatalma, a fontos kérdésekben háttérbe vonult. Így például az sem teljesült, hogy minden gyerek ugyanazt kapja intézményi szinten, attól függetlenül, milyen településen él. A szegregáció jelenlétéről a hazai oktatásban nemrég foglalkoztunk mi is.

A tanárok országszerte tüntetnek ma, arról, hogy hol, milyen megmozdulás várható, ebben a cikkünkben írtunk.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X