szerző:
Eduline

Szerintük természetes fluktuációról van szó, országos szintű pedagógushiányról pedig nem beszélhetünk.

©

Magyar Időkben üzente meg, mit gondol az egészről. A lap szerdai cikkében azt hangoztatják: nem lehet országos pedagógushiányról beszélni - írja a hvg.hu. A köznevelési intézményekben átmenetileg mindig lesznek üres álláshelyek, írják, hiszen a tanárok életkörülményeiben beálló változások, ilyen a nyugdíjazás vagy a gyermekvállalás, kihatnak arra. Ez szerintük természetes fluktuáció, ezért sem lehet országos hiányt mondani.

Ismertetésük szerint Magyarországon továbbra is az OECD-átlag alatti az egy pedagógusra jutó gyermekek száma, ráadásul a tankerületi központok fenntartásában működű intézményekben 2017/2018-as tanévhez képest összességében a szeptember 15-i állapot alapján ezerkétszáz fővel több a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak száma - írták.

A fenntartó még jövő évi terveket is vázol: szerintük a probléma megelőzésére már most megvannak a hosszú távú, oktatáspolitikai válaszok. Ilyen például a Klebelsberg képzési ösztöndíj-program, valamint a pedagógus-életpálya.

Reagált a tanárhiányról szóló cikkre a Klebelsberg Központ: szerintük nincs probléma

"Ma már a pedagógus pálya egyre vonzóbb, az 50%-os pedagógus béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt az érintett hallgatók száma" - írják. A Klebelsberg Központ az Index cikkére reagálva adta ki közleményét.