szerző:
Eduline

Bár még csak kísérleti projektként, de már jövőre elindul az Európai Unió ingyenes Interrail programja.

©

A program mentoraként számon tartott Ujhelyi tájékoztatása szerint az Európai Bizottság döntésének értelmében 50 millió eurót (mintegy 15,5 milliárd forintot) rendelnek a kísérleti projekthez az oktatási és ifjúsági programokra létrehozott 200 millió eurós pluszkeretből.

Az Európai Parlament által tárgyalt javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az Európai Unió országait. A képviselő szerint az a cél, hogy azok is bejárják az EU-t, akiknek ennek egyébként önerőből nem lenne lehetősége utazni, egyúttal eszközként is tekint rá, hogy népszerűsítsék az EU-t a fiatalok körében.

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.

Ingyen vonatbérletet kaphat minden 18 éves diák?

Remek kis érettségi ajándék lenne, az már egyszer biztos. Minden 18. életévét betöltő uniós polgár Interrail bérletet kapna az EU-tól, hogy beutazhassa az uniót - erre utalt Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, írja a hvg.hu. Az Interrail egy olyan vonatbérlet, amely Portugália és Törökország, illetve Görögország és Norvégia között korlátlan vasúti (és olykor tengeri kompi) utazást biztosít.