szerző:
Eduline

Három budapesti gimnázium vezeti a HVG 2014-es középiskolai rangsorát - de milyen eredményeket értek el a vidéki intézmények? Melyik gimnázium vagy szakközépiskola diákjai szerzik a legtöbb pontot az érettségin, jutnak be a legjobb egyetemi-főiskolai karokra, happolják el a dobogós helyezéseket a tanulmányi versenyeken? Íme, a legjobb vidéki középiskolák listája.

©

A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, valamint a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium - a diákok teljesítménye alapján ezek a vidéki gimnáziumok állnak a HVG középiskolai rangsorának élén.

Az összesített rangsorban a Zrínyi-gimnázium érte el a legjobb eredményt, a negyedik helyen végzett - csak a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, valamint a Szent István Gimnázium tudta megelőzni. Az összesített rangsorról itt olvashattok.

A rangsorokat a diákok tanulmányi és felvételi eredményei, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján állították össze. Az összesített rangsor például nyolc – a 10. évfolyamosok kompetenciamérésének eredményei, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőibe jutott tanulók száma, a kötelező érettségi tárgyakból elért eredmények, valamint a HVG Diploma 2013 felsőoktatási listájának első harminc karára bejutott diákok aránya alapján összeállított – részrangsor felhasználásával készült.

HVG középiskolai rangsor

Az összesített rangsorról itt olvashattok

Az öt legjobb gyakorlóiskola

Az ország legjobb szakközépiskolái

Az öt legeredményesebb alapítványi iskola

Az ország legjobb egyházi iskolái

A legjobb két tanítási nyelvű középiskolák

Az öt legjobb budapesti középiskola

Az öt legjobb vidéki középiskola

1. Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

2. Lovassy László Gimnázium, Veszprém

3. Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely

4. Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium

5. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr

A HVG ettől az évtől – a felsőoktatási rangsorokat tartalmazó Diploma-kiadványok mellett – elkészíti a legjobb középiskolák listáját is. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, a középfokú felvételiről, sőt a felvételi eljárás menetrendjét is megnézhetitek. A HVG középiskolai rangsorát itt rendelhetitek meg.

Most rövid ideig kedvezményes áron, 2500 forintért rendelheted meg a HVG három idei oktatási kiadványát: a Diploma Rangsort, a Középiskolai Rangsort és a Campus Pluszt. Az ajánlat december 15-ig érvényes, részletek és rendelés itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!