szerző:
Eduline

Több fényt! - Gyertyagyújtás és tüntetés az oktatás szabadságáért, gyermekeink és az ország jövőjéért címmel tartott demonstrációt a Tanítanék Mozgalom a Kossuht téren. Balognak kicsit több mint egy hónapot adtak a lemondásra, és önálló oktatási tárcát követeltek.

©

Napra pontosan öt éve fogadta el a Parlament az új közoktatási - hivatalosan már köznevelési - törvényt, amit a PISA-teszt nemrég nyilvánosságra került csúfos eredményei finoman szólva nem igazoltak. Emiatt szervezett tüntetést a Tanítanék.

A kezdésként meghirdetett 17:30-as időpontban nagyjából 200-an fagyoskodtak a mínuszokban. Hat óra fele a tömeg nagyjából 800 fősre duzzadt. A beszédek végét már nagyjából 1500-an hallgatták.

A tüntetésen osztogatott szórólap szerint a szervezők a következő követelésekkel álltak elő az oktatási rendszerrel és az azt alakítókkal szemben:

1. Teljes körű részvétel és teljes értékű középfokú végzettség megszerzése a tanulók 18 éves koráig.

2. Szegregációmentes, az oktatási rendszeren belüli etnikai elkülönülést felszámoló iskolarendszer.

3. Oktatási egyenlőtlenségek, teljesítményszakadékok minimálisra csökkentése.

4. A tanuláshoz, munkavégzéshez és társadalmi részvételhez szükséges alapkészségek szükséges fejlettsége.

5. A tanulási kudarcok megelőzése, a kudarcot valló tanulók arányának nullára csökkentése.

Egy szakgimnáziumos tanluló azt mondta, kísérleti nyúlnak érzi magát, mert ők az első évfolyam, akinek kötelező nyári gyakorlatot kellett teljesíteni. Az utolsó pillanatban derült ki minden, ami miatt minden káosz volt, és az iskolának is egyre nehezebb volt gyakorlati helyet szerezni a diákoknak. Kötelező szakmai érettségit is először nekik kell tenni, három évig azonban nem tudták, hogy ezt közép- vagy emelt szinten kell-e letenni.

"Elvátják tőlünk, hogy 14 évesen döntsünk az életünkről, és többé nem gondolhatjuk meg magunkat" - mondta a veszprémi diák, aki egyébként a Független Diákparlament tagja. Szerinte a legtöbb diák az iskolákabn stresszel, nem érzi jól magát. "Olyan oktatást szeretnénk, ahol hagynak minket gondolkodni, és nem azt várják el tőlünk, hogy működjünk, mint egy irányított gép" - fejezte be.

Sulyok Blanka, a Tanítanék egyik vezetője szerint egy tanár ma úgy végezhet csak jó munkát, ha nem tartja be a szabályokat. Pilz Olivér, a Tanítanék másik vezetője csődminiszternek nevezte Balog Zoltán emberi erőforrás-minisztert, és többek közt a Klik beszántását, és "sóval beszórását" tartotta kívánatosnak.

Nahalka István oktatáskutató is felszólalt. Ő beszélt a kockás könyvről, ami 84 oldalban tartalmazza a kívánatos teendőket, de "aki nem szeret hosszú anyagokat olvasni", kaphat egy 13 oldalas füzetet, vagy egy kétoldalas táblázatot a Civil Közoktatási Platform honlapján. A könyv címe Van kiút. Nahalka egy sakát társadalmi párbeszédet jelentett be. Ez nagyjából úgy fog kinézni, hogy minden pedagógust megkeresnek a kérdéseikkel.

Ez a közoktatási törvény megbukott - sommázta a tüntetés végén Törley Katalin. Törley szerint Balog a fő felelős az oktatás mai helyzete miatt, ezért az ő lemondását követelik, erre január 31-ig adtak haladékot. A mozgalom független oktatási minisztériumot követel. A beszédek végén elégették a még Schmitt Pál által aláírt 2011-es törvényt.