szerző:
Eduline

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért szerint plusz terhet ró a családokra az osztálypénz szedése, és támogatják, hogy a szülők inkább alapítványt hozzanak létre.

Megalázónak tartja a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért szervezet, hogy nyilvánosságra hozzák azoknak a nevét, akik nem tudnak rendszeresen osztálypénzt fizetni. Az egyesület szerint a szülők akkor is fizetnek osztálypénzt, óvodákban pedig csoportpénzt, ha az meghaladja anyagi teherbíró képességüket és nem látják át, mire fordítják a beszedett összeget. Az osztálypénz összege a szervezet szerint havi 300-1000 forinttól havi 10-20 ezer forintig is terjedhet (ballagási ruha, érettségi bankett, ajándék).

„Az iskolák többsége áthárítja a dologi kiadások egy részét (például másolópapír, kréta, osztályfestés, tisztasági csomag) vagy a tanítási időben szervezett ingyenes közoktatási közszolgáltatások költségeit a szülőkre (például a tanulmányi kirándulás, uszoda- és múzeumbelépő, erdei iskola). A pénzbeszedő pedagógus vagy szülő felszólító levélben követeli az osztályközösség által kényszerűen "megszavazott" havi osztálypénzt. Ha valaki nem tud rendszeresen fizetni, megalázó módon nyilvánosságra hozzák a nevét” – áll a szervezet közleményében.

Arra is kitérnek, hogy szerintük nem a szülők zsebében kellene kutatni, nem a szülőket kellene megvágni. Véleményük szerint van más lehetőség is a közösségi pénzek megszerzésére, ez pedig az lenne, ha a szülők adószámmal és bankszámlával rendelkező alapítványt hoznának létre. Így tudnának pályázatokon indulni, szponzorokat keresni, valamint felajánlhatnák az adójuk 1 százalékát is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még 2013-ban adta ki az állásfoglalását arról, hogy illegális az osztálypénz szedése, hiszen az általános és középiskolai oktatás ingyenes, így az osztálypénz sem lehet kötelező. Ugyanakkor arról az Eduline is többször beszámolt, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tartozásai és nehézkes működése miatt az iskolák kénytelenek a szülők segítségét kérni, hiszen a Kliktől nem kapnak pénzt alapvető dolgokra sem: így fénymásolópapírra, krétára, de olykor még a toalettpapírt is a szülőknek kell bevinni az iskolába. Még a krétáért is könyörögni kell - kicsinálja az iskolákat a Klik