szerző:
Eduline

Kulturált hangnemben vitatkozott kedden egymással Palkovics László közoktatási államtitkár és miniszteri rangú elődje, a szocialista Hiller István - írja a hvg.hu.

©

A magyar oktatási rendszer jövője – Lehetőségek és korlátok címmel tart konferenciát kedden a Republikon Intézet és a Friedrich Naumann Stiftung. A hvg.hu szerint a rendezvény legnagyobb eseményének Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Hiller István korább oktatási miniszter vitája ígérkezett. 

©

Mi az a három dolog, amit megtartana az elmúlt hét év oktatási intézkedései közül? – így szólt az első kérdés Palkovicshoz. Hillernek arra kellett felelnie: mi az a három dolog, amit kormányra kerülés esetén azonnal megszüntetne?

Palkovics listája:

  • Elsőként az iskolák állami fenntartását említette, szerinte ez növelte az esélyegyenlőséget.
  • A másik dolog az egyetemi rendszer átalakítása.
  • A szakképzési rendszer átalakítása pedig a harmadik.

Hiller válasza:

  • kidobná a köznevelési, a szakképzési és a felsőoktatási törvényt.
  • A Klik utódjával is leszámolna Hiller.
  • Káros és hibás a lex CEU, tette hozzá a korábbi miniszter.

©

Az elmúlt évek kormányzati intézkedéseinek eredményének tartja Palkovics, hogy 10 ezerrel többen jelentkeztek a felsőoktatásba.

Te vagy az egyetlen fék 

– mondta az államtitkár felé fordulva Hiller, a kormány hatalomgyakorlási technikáját kárhoztatva, vagyis hogy egyeztetések nélkül nyomta át a reformokat. Az MSZP-s politikus véleménye szerint a kormány kifejezett célja, hogy egyre kevesebb fiatal tanuljon a felsőoktatásban. Igenis csökkent a felsőoktatási létszám, hangsúlyozta. Ezután Orbánt idézte: a miniszterelnök 255 ezer hallgatóról beszélt tegnap, ami Hiller szerint 110 ezres csökkenést jelent. Főleg azok hagyták el az országot, akiket nem sikerült átnyomni a szakképzésbe.

Túl korai még értékelni a tankötelezettség leszállításának következményeit, válaszolta Palkovics az ezt firtató kérdésre. Szerinte nem egyértelmű, hogy emiatt nőtt az iskolaelhagyás mértéke, már értékelik. Ausztriát megnézték, ott működik a hasonló reform, tette hozzá.

Ez nem szakmai, hanem politikai döntés volt 

– reagált erre vitapartnere. Ezeknek a gyereknek a sorsa a társadalom jóindulatán múlik: “ez gyalázat.” Palkovics állította: vannak olyan programok, amelyek segíthetnek rajtuk.