szerző:
eduline/mti

A kezdeti 56-ból végül 59 tankerületet alakít ki a kormány. Szinte az utolsó pillanatban adták ki a szeptemberben induló tanévet érintő kormányrendeletet, de így is rohamtempóban, két és fél hónap alatt kell mindent végigverni a rendszeren. Olyannyira kevés az idő, hogy már látszik, hogy a tanév közben is módosul majd a rendszer, így nehéz elképzelni, hogy zökkenőmentes lenne a váltás az iskolákban.

©

A kormányrendelet számos módosítást tartalmaz, mely elsősorban a Klebelsberg Központ, a nem túl szellemesen átnevezett korábbi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladatait és átalakítását tartalmazza. Fontos, hogy régi Klik területi szervei csak 2017. január 1-jével válnak ki, hogy beolvadjanak az adott tankerületi központba, Ez lesz az igazi pont, mikortól az új néven, Klebelsberg Központ néven működik tovább.

Nem nagyon látszik, mitől lesz jobb a megreformált Klik

Nem nagyon tudja a kormány egyelőre, hogy mit kezdjen a Klikkel, ami biztos, hogy változások lesznek, és az is elég valószínű, hogy az önkormányzatok nem kapnak több jogosultságot.

A megmaradó központ középirányítóként számon kéri az erőforrásokkal, az 59 tankerületi központ költségvetésével, létszámával, a kezelésében, vagy használatában lévő vagyonnal való szabályszerű és hatékony gazdálkodást. Többnyire ugyanazokat a feladatokat látja majd el, mint a jelenlegi központ. A források ugyan az 59 körzet között lesznek szétosztva, de ennyi jogosítvánnyal érdemben az országos központ irányít majd, hiába lesz külön tankerületi igazgató:

  • Meghatározza a tankerületi központok gazdálkodásának keretszabályait, valamint szervezi, irányítja és ellenőrzi a tankerületi központok gazdálkodását.
  • Felterjeszti a tankerületi központok éves költségvetési javaslatát az oktatásért felelős miniszternek.
  • Elkészítteti a tankerületi központok éves költségvetési beszámolóját, és gondoskodik annak határidőre történő benyújtásáról, felülvizsgálatáról, majd az irányító szerv felé történő továbbításáról.
  • Meghatározza továbbá a tankerületi központok előirányzatainak felhasználására vonatkozó irányelveket, figyelemmel kíséri a költségvetés végrehajtását, illetve az ellátandó feladatok teljesülését. Szükség esetén javaslatot tesz az oktatásért felelős miniszter felé az erőforrások tankerületi központok közötti átcsoportosítására, illetve egyéb intézkedésre, folyamatos nyilvántartást vezet a tankerületi központok gazdálkodásáról, különösen az előirányzatokkal és létszámmal való gazdálkodásról.
  • Gondoskodik az irányadó jogszabályok betartásáról, illetve betartatásáról, szükség esetén javaslatot tesz a jogszabályi előírások kiegészítésére, pontosítására az irányító szerv felé.
  • Jóváhagyja a tankerületi központ szervezeti és működési szabályzatát, illetve - a köznevelési intézményeknek a jogszabályban előírt belső szabályzatait ide nem értve - a kötelező belső szakmai szabályzatát- , továbbá a fenntartói tevékenységére vonatkozó éves munkatervét.
  • A beszerzéseket központosított módon folytathatja le, a tankerületi központokra vonatkozó vagyongazdálkodási stratégiát és beruházási tervet készít, meghatározza a tankerületi központok informatikai stratégiáját, kommunikációs tevékenységét.

A munka idén december 31-ig kell befejeződjön, vagyis a tanév felénél jön majd a váltás.

A témában ajánljuk
Palkovics: Rövidebbek lesznek a kisiskolások órái
Legalább 50 milliárddal kell megtoldani az oktatás finanszírozását a kormány ötlete miatt
Eldőlt, ki veszi a krétát: az iskolák működtetője is az állam lesz

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!