szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több pontot is jól ismerünk már az oktatási intézményeknek szánt járványügyi protokollból, most részletesebben is megnéztük, hogy milyen ajánlások vannak benne a biztonságos környezet kialakítására.

A 2020/2021-es tanévre szóló járványügyi eljárásrend több dologra is kitér részletesebben, nemrég megnéztük, mit írnak arról és mi a teendő, ha egy gyerek beteg lesz, most pedig a biztonságos környezet kialakítására vonatkozó javaslatoknak jártunk utána.

Kézmosás

Az első és egyik legfontosabb javaslat a kézfertőtlenítők kihelyezése és annak használatára a figyelemfelhívás. Ezt már mindenki jól ismeri, senkinek nem okoz meglepetést, minden iskolásnak ott lapul a táskájában a saját kézfertőtlenítője is. Kiegészítik azzal, hogy a gyerekek és a tanulók esetében inkább javasolják a szappanos kézmosást. Kifejezetten kerülendőként említik meg a textil törölközők használatát, ehelyett papírtörlők biztosítását tartják szükségesnek. A szociális helységekben biztosítani kell a kézmosási lehetőséget – írják.

Külön pont szól a személyes tisztaságról, ami biztosítani kell, illetve azt írják, hogy az egyes tevékenységeket megelőzően majd azokat követően is szappannal kezet kell mosni. Erre részletesebben nem térnek ki. A protokoll egy másik pontjában szó esik arról is, hogy fontos védőtávolság betartása különösen fontos a mosdókban, ezt valószínűleg nem lehet könnyű megoldani.

Köhögési etikett

A járványügyi protokollban az áll, hogy a gyerekek kapjanak részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást a személyi higiéne alapvető szabályairól. A gyerekeknek meg kell tanulni az úgynevezett köhögési etikettet: „papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés.”

Fertőtlenítés

Az intézmények tisztántartása és fertőtlenítése érdekében naponta többször kell takarítani, a fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek valamint a padló és a mosható falfelületek vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésére kerüljenek, persze ezt úgy kell elvégezni, hogy a gyermekek, tanulók egészségét ne veszélyeztesse. Az óvodában, iskolában használt játékok, sporteszközök, játszótéri eszközök felületét rendszeresen fertőtleníteni kell.

Szellőztetés

Kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos szellőztetésre, ami vonatkozik a zárt terekre, folyósokra és más helységekre is. A helyiségek ablakát időjárás és környező forgalom függvényében lehetőség szerint nyitva kell tartani – olvasható a protokollban.

"Közösen örültünk, hogy a megszokott rendben indulhatott el a tanév"

Szentkirály Alexandra, kormányszóvivő Facebook videójában beszélt az iskolakezdésről és arról, hogy idén őszintének kell lenni a félelmeinkről is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!