szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten a legtöbb hír a közelgő iskolakezdéssel kapcsolatos volt - megszületett ugyanis az Emmi rendelet a szeptemberi szabályokkal, szó volt a szeptemberi bérletekről és a diákigazolványok érvényességéről is. Összeszedtük a legfontosabb oktatási híreket, amiről nem maradhattok le.

Ilyen intézkedési tervet kaptak a magyar iskolák

Hétfőn este az iskolák intézményvezetői megkapták azt a járványügyi intézkedési tervet, amely a 2020/21-es tanévben lesz érvényben. Ebből kiderül, hogy az osztálytermekben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, adott esetben nagyobb termek vagy egyéb rendelkezésre álló helyiségek bevonásával. A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező. A teljes tervezetet itt olvashatjátok.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hajmeresztőnek nevezte az intézkedési tervet. Szerintük nem elég, hogy a minisztérium alá tartozó szakmák jó része egyszerűen kimaradt a tervekből,

az előírások arról tanúskodnak, hogy a kormányzat vagy nem ismeri eléggé az általa működtetett rendszert, vagy nem hajlandó pénzt adni a védekezésre.

Sok iskolaigazgató is kétkedve fogadta a terveket, ugyanis szűkös az idő az előkészületekre és sok szabály egyáltalán nem vagy csak nehezebben megvalósítható.

Új év, új szabályok és új szereplők

Több mint 500 leendő iskolaőr kezdte meg felkészülését a napokban, de a fővárosban és néhány megyében még mindig várják a jelentkezőket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Sokan ugyais kiesetek az előzetes felméréseken. A pontos számokról és arról, hogy áll most a felkészülés az őszi iskolakezdésre iskolaőrszempontból, itt írtunk.

Fél 9-es iskolakezdés a középiskolákban?

Karácsony Gergely újra felvetette, hogy szeptembertől a középiskolákban fél 9-kor kezdődjön a tanítás. Ezzel a diákok elkerülhetnék a reggeli közlekedési csúcsforgalmat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont közölte, nincs tervben, hogy központilag szabályozni fogják, hogy reggel mikor kezdődjön az iskola.

Augusztus végétől használhatjátok a szeptemberi bérleteket

A vasúti és közúti közösségi közlekedési szolgáltatók már augusztus 27-től elfogadják helyközi járataikon a szeptemberi dolgozó- és tanulóbérleteket - tájékoztott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). De meddig érvényesek a diákigazolványok? Itt olvashattok el mindet.

Tovább zajlik a pótfelvételi is

Hamarosan jönnek a ponthatárok. Az idei pótfelvételin csaknem 10 ezren adták be a jelentkezésüket valamely egyetemre vagy főiskolára. Bár idén jóval több intézmény hirdetett meg állami ösztöndíjas helyeket, mégsem történt látványos növekedés a pótfelvételizők számában. Mutatjuk a korábbi évek statisztikáit.

Mikor lesz az őszi érettségi?

Az őszi érettségi szezon 2020. október 16-án kezdődik a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel, az írásbeli vizsgák egészen október 30-ig tartanak. A magyar nyelv és irodalom október 19-én lesz. A teljes vizsganaptárat itt nézhetitek meg.

Indul az egyetem is

Beiratkozáskor minden állami ösztöndíjas hallgatónak alá kell írnia egy nyilatkozatot, amiben vállalja a támogatással járó kötelezettségeket. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy mennyi félévet vehettek igénybe, és milyen feltételekkel. Mutatjuk.

Már több magyar-magyar szótárt is készítettünk leendő egyetemistáknak, ahol összeírtuk azoknak a fogalmaknak a steril - mondhatni „szótári” - jelentését, amelyek újak lehetnek számotokra gólyaként. Ugyanakkor tudjuk, hogy a gyakorlatban teljesen mást jelent nektek a tanulmányi osztály, a zh, vagy éppen a szorgalmi időszak. Mi az igazság?

Meddig kell igényelnetek a diákhitelt, ha már októberben szeretnétek megkapni az összeget?

Diákhitelből fizetnétek az egyetemi tandíjatokat, vagy a szabadfelhasználású Diákhitel1-el pótolnátok ki a havi kiadásaitokat? Ha a diákhitel folyósításának első időpontjában szeretnétek megkapni a kölcsönt, akkor az igénylés határidejét már most érdemes megjegyeznetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!