szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy kivétellel mind a 36 OECD-országban többségben vannak a nők a tanárok körében: a listát Lettország vezeti, Magyarország holtversenyben a hetedik - derül az OECD friss, Education at a Glance című kiadványából.

2017-ben az OECD-országok közül Lettországban volt a legnagyobb a női tanárok aránya: az oktatás összes szintjét - az óvodától a felsőoktatásig - tekintve 84 százalék - derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által közzétett Education at a Glance 2019 című kiadványból. (Az oldalról külön-külön is letölthetitek az adattáblákat és a grafikonokat.) 

Ezután Észtország következik 83 százalékkal, Litvánia 82 százalékkal, Olaszország és Szlovénia 78 százalékkal, Szlovákia 77 százalékkal, Csehország 76 százalékkal, majd holtversenyben Magyarország, Lengyelország és Svédország 75 százalékkal.

Japánban a legkiegyensúlyozottabb az arány, sőt, itt a férfiak kicsit többen is vannak: a nők aránya 48 százalék. Ezután Törökország következik 56 százalékkal. Az OECD-országok körében 70 százalék, annak a 23 országnak a körében pedig, amelyek az EU-nak is a tagjai, 70 százalék az átlag.

Ezekben az országokban a legégetőbb a fiatal tanárok hiánya - Magyarország is köztük van

Az OECD-országok közül Olaszországban és Portugáliában a legkisebb a 30 év alatti pedagógusok aránya: mindössze 1 százalék. Magyarországon százból öt tanár tartozik ebbe a kategóriába, az 50 éves vagy idősebb tanárok aránya szempontjából pedig a harmadikok vagyunk - derül az OECD friss, Education at a Glance című kiadványából.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.