szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Afganisztánban tavaly megháromszorozódott az iskolák elleni fegyveres támadások száma az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint - közölte a szervezet kedden.

Afganisztánban támadás alatt áll az oktatás: míg 2017-ben 68 alkalommal követtek el támadást oktatási intézmények ellen, 2018-ban ez a szám 192-re emelkedett - adta hírül az UNICEF. A szervezet szerint ennek az egyik oka az, hogy az iskolákat szavazóhelyiségként is használták. 

Afganisztánban becslések szerint 3,7 millió 7-17 év közötti gyerek nem jár iskolába, az iskolaköteles korú gyermekeknek mintegy a fele. A romló biztonsági helyzet, a szegénység mélyülése és a lányok hosszú ideje tartó diszkriminációja oda vezetett, hogy tavaly - 2002 óta először - ismét emelkedett azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem járnak iskolába. Az oktatásból kimaradt gyerekek 60 százaléka lány. Az elhúzódó konfliktus és a folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt az ázsiai országban több mint 1000 iskolát kellett bezárni tavaly év végéig. 

Lövöldözés volt egy észak-lengyelországi iskolában, ketten megsebesültek

Lövöldözés volt az észak-lengyelországi Brzesc Kujawski város egyik iskolájában hétfőn, két ember megsebesült, egyikük állapota súlyos - értesült a PAP hírügynökség.

Afganisztánban jelenleg is harcok folynak a kormányellenes tálib mozgalom, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító szélsőséges iszlamista mozgalom az ország jelentős részén komoly befolyással bír. A tálibok az Afganisztán területén lévő külföldi erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

A kabuli kormány az Egyesült Államok támogatásával igyekszik tárgyalóasztalhoz ültetni a tálibokat, hogy véget vethessenek az afganisztáni konfliktus 2001 óta tartó legújabb véres szakaszának.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!