szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szombat délelőtt írják meg a központi középiskolai felvételit a negyedikes, hatodikos és nyolcadikos diákok. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szerint a szülők megkönnyíthetik a gyerekek dolgát.

"Holnap nagyon sok gyerek ír felvételit, úgyhogy szeretnénk egy kis segítséget adni a szülőknek, hogyan tudják az előttük álló utolsó (legstresszesebb) 24 órát megkönnyíteni" - írják a Facebookon.

1. Lépj hátra egy lépést, és engedd meg a gyereknek, hogy a maga módján birkózzon meg a helyzettel. Amit ilyenkor is (egy lépés távolságról is) fontos biztosítanod, az a figyelem, a gyerek meghallgatása, és arról való biztosítása, hogy bárhogyan is sikerül a felvételi, te szereted, elfogadod és támogatod őt.
2. Az utolsó pillanatban nem lehet hatékonyan tanulni, inkább pihenjen a gyerek, és aludja ki magát jól. A legnagyobb teljesítménygyilkos a stressz, úgyhogy ha csak egy mód van rá, próbáljatok kikapcsolódni valahogy. (Igen, mindenki, a szülők is :) )
3. Biztosítsd róla, hogy a jövője, az élete, a boldogulása nem azon a két órán múlik, amíg holnap megírja a teszteket.
4. Gyakoroljatok stresszoldó trükköket: mély levegővételek (szippantson mélyet egy képzeletbeli virágból, majd próbálja meg elfújni a szirmait, stb.), váll felhúzás-leengedés.
5. Ha azt látod, hogy nem vette elég komolyan a felvételit, azt nem fogod tudni most már megoldani. Próbáld meg elengedni az ezzel kapcsolatos aggodalmaidat, és tudd, hogy a gyereknek szüksége van arra, hogy (biztonságos körülmények között) szembesüljön azzal, milyen kockázatai vannak a tetteinek. Ha már százszor elmondtad neki, hogy ez fontos, nem azért nem vette komolyan, mert a 100 elmondás kevés volt, tehát nem fog segíteni, ha 101-szer is elmondod. Ilyen helyzetben a gyerek ellenállása mögött más okok húzódnak, amivel érdemes mindentől függetlenül, külön foglalkozni

- tanácsolják. Hozzáteszik: az oktatás célja "biztosítani a gyerek számára az élethez szükséges készségeket, megerősíteni a gyerek készségeit, tanulási és más képességeit, emberi méltósága, önbecsülése és önbizalma kibontakoztatása által", erre kell figyelni szülőként is.

Fontos üzenetet kaptak a szülők: "mondják el a gyerekeiknek, hogy ez csak egy vizsga"

Több tucat szülői Facebook-csoportban osztották meg azt az üzenetet, amelyet állítólag egy iskolaigazgató juttatott el a szülőhöz a vizsgák előtt. A levél már többször feltűnt a közösségi oldalakon, ám most tényleg aktuális: szombat délelőtt több tízezer általános iskolás írja majd meg a központi középiskolai felvételit.