Tanévkezdés november elején: volt, amikor így alakították a tanrendet az iskolákban

1

A 19. század végéig a különféle oktatási intézményekben csak november elején kezdődött meg a tanítás.

Forrás: pixabay

Hetven éve pedig még az 1-es volt a jeles érdemjegy - derül ki a heti HVG-ből.

hirdetés
hirdetés

A tanév rendje csak 1876-tól írja elő a szeptembertől júniusig tartó szorgalmi időszakot, korábban november elején csengettek csak be az akkor még természetesen egészen más – nem a tömegoktatást biztosító – iskolákban.

II. József ugyan próbálkozott már a szeptemberi kezdéssel az 1786-os császári rendeletben - írják -, de az csak az uralkodó haláláig, 1790-ig maradt érvényben. Az utód, II. Lipót késlekedés nélkül visszahozta a régi iskolai menetrendet, így az oktatás még közel egy évszázadon át csak az év utolsó előtti hónapjában vette kezdetét a különféle hazai tanodákban.

Megvan, hol tanul a budapesti egyetemista: könyvtárkörkép

Ha most kezditek az egyetemet vagy főiskolát Budapesten, szinte biztos, hogy a következő könyvtárak közül valamelyikben megfordultok majd. Pontosan mennyibe kerül az éves beiratkozás, a napijegy vagy a kölcsönzés a nagy budapesti könyvtárakban? Cikksorozatunk első részében az intézményfüggetlen könyvtárakat néztük meg.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Novemberben már befejeződtek a mezőgazdasági munkák, tehát kevésbbé volt szükség vidéken a gyerekekre.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X