Aggasztó helyzet az iskolákban, mindenki a saját bőrén érzi majd néhány év múlva a tanárhiányt

1

A pedagógusok többsége 40 év fölötti, azaz már közelít a nyugdíj felé. Az előző tanévben a tanítók átlagéletkora 46,6 év, a tanároké pedig 46,9 év volt - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, hogy a tanárhiány évről évre növekszik: míg tavaly ilyenkor 1000–2000 között volt a betöltetlen pedagógusállások száma, ma ez kétezer fölött van.

hirdetés
hirdetés

„A számok önmagukért beszélnek, néhány éven belül mindenki tapasztalni fogja a tanárhiányt, mivel egyre kevesebb pedagógus lesz, aki tanítani tudja a gyerekeket” – magyarázza Szűcs. Az adatok ugyanis azt mutatják, hogy a pedagógusok legtöbbje 40 év fölötti, azaz már közelít a nyugdíj felé. A tavalyi tanévben a tanítók átlagéletkora 46,6 év, a tanároké pedig 46,9 év volt.

Szűcs Tamás szerint éppen ezért ha a kormány nem igyekszik emelni a pedagógusok megbecsültségét és nem javítja a munkakörülményeiket, pár év múlva a tanárhiány olyan probléma lesz, amit már nem lehet kezelni.

Országos tanárhiány? A Klebelsberg Központ szerint nincs

Országosan nem jellemző a tanárhiány, egy-egy tankerületben ugyanakkor valóban probléma - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ új elnöke, aki szerint az iskolák meg fogják tudni oldani a tanárhiányt. Hajnal Gabriella a hivatalba lépése alkalmából tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a központ szeretné tovább mélyíteni és még szakmaibbá tenni a tankerületi igazgatókkal az elmúlt másfél évben kialakított partnerkapcsolatot.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Sebaj... Talán egyszer lesz egy olyan kormányunk is, amelyiknek első a GAZDASÁG, illetve azt mondják, hogy igenis azok éljenek jól, akik tesznek is valamit ezért az országért. Nem elszarják a pénzt adakozásokra, focira, felesleges városszépítésekre, nyomornövelő szaporodás támogatására, értenek hozzá, azaz nem lesznek a dilettantizmus miatt elcseszett milliárdok, törvényesen elloptt milliárdok, stb. Igaz, akkor az a kormány már biztos nem magyar lesz, ha-ha!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X