Államosított tankönyvpiac: az államtitkár szerint a tanárok így is szabadon választhatnak tankönyvet

1

"A pedagógusok szabad tankönyvválasztáshoz való joga az állam által garantált" - ismételte el sokadszorra Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki szerint a tankönyvek fejlesztésében a pedagógusok, a tanulók és a szülők is "érdemben vettek részt".

Forrás: Stiller Ákos

"A taneszközök fejlesztésében a pedagógusok, a tanulók és a szülők is érdemben vettek részt, ezáltal a minőségbiztosítás új pillérrel egészült ki; a nevelés-oktatás modern, digitális fejlesztése folyamatban van; a tankönyvek kiszámítható módon, időben eljutnak valamennyi iskolába; a szülők iskoláztatással kapcsolatos anyagi terhei jelentősen csökkentek, hiszen közel 1 millió tanuló már térítésmentesen kapja meg taneszközeit. Ezzel szemben 2010. előtt a tankönyvek ára töretlenül emelkedett, a tankönyvcsomagok megvásárlása a családok számára óriási terhet jelentett. A profitorientált piaci tankönyvkiadás helyett egy racionális és átlátható tankönyvrendelési rendszer jött létre, amelynek kiemelt célja a minőségi és elérhető árú tankönyvek biztosítása. A megújult tankönyvek lehetővé teszik, hogy a tanulók magasabb minőségű nevelés-oktatásban részesülhessenek" - így válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Mesterházy Attila írásbeli kérdésére. Az MSZP-s politikus azt akarta megtudni, mit tesz a tárca annak érdekében, hogy "az állami tankönyvek ne silány minőségűek legyenek".

hirdetés
hirdetés

Rétvári Bence válaszában azt írja, "az állami tankönyvek többéves kipróbálás után nyerték el végleges formájukat: a pedagógusok, a tanulók és a szülők visszajelzései alapján átdolgozott újgenerációs tankönyvek nagy sikernek örvendenek".

"A tankönyvrendeléseket a szakértelem motiválja. A magyar pedagógusok felkészültek, professzionálisak és a legalkalmasabbak arra a feladatra, hogy eldöntsék, tanulócsoportjuknak miképpen, milyen taneszközök segítségével adhatják át a korszerű, 21. századi versenyképes tudást és hogyan fejleszthetik a gyermekek készségeit, kompetenciáit" - írja, hozzátéve: "a pedagógusok szabad tankönyvválasztáshoz való joga az állam által garantált".

Visszavágtak az oktatási államtitkárnak a tankönyvesek: csalódtunk Palkovics Lászlóban

"Csalódtunk Palkovics Lászlóban" - rövid, de velős választ adott a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) az oktatási államtitkár keddi nyilatkozatára. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy fogalmazott az ellenzéki pártok és oktatási szakértők által összeállított oktatási minimumról, hogy az inkább politikai, nem pedig szakmai anyag.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, közleményben reagált a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) Rétvári Bence korábbi nyilatkozatára. Az egyesület szerint a parlamenti államtitkár a magánkiadókat úgy állítja be, mintha azok a gyerekek érdekei helyett csak a megszerezhető profittal törődnének. Ezért visszautasítják "ezt az általánosító kijelentést", főképp azért, mert a nyereséget a kiadók elsősorban az oktatást szolgáló további fejlesztésekre használták fel.

Vitatják továbbá a parlamenti államtitkár azon kijelentését, amely szerint „A pedagógusok szabad tankönyvválasztáshoz való joga garantált…”, mert az idei és az elmúlt évek tankönyvrendelési időszakainak tapasztalatai nem ezt mutatják. Hozzáteszik: számos pedagógus és tankönyvfelelős visszajelzései alapján állítják, hogy a minisztérium vélt elvárásainak mindenáron megfelelni akaró egyes tankerületi munkatársak kizárólag a magánkiadók tankönyveinek megrendelését igyekeznek a legkülönfélébb eszközökkel korlátozni.

Visszautasítjuk - válaszoltak Rétvári Bencének a tankönyvesek

Az egyesület szerint a parlamenti államtitkár a magánkiadókat úgy állítja be, mintha azok a gyerekek érdekei helyett csak a megszerezhető profittal törődnének. Ezért visszautasítják ezt az általánosító kijelentést. Közleményben reagált a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) Arató Gergelytől (DK) múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériumához érkezett az írásbeli kérdés ére.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Mit lehet mondani..? Rohadt, hazudozó gazember.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X