Jön a szigor: végleg kitiltják a telefonokat az iskolákból, új szabályok a francia oktatásban

4

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban, az intézkedésről a következő hetekben törvényi szabályozás születik - jelentette be a francia oktatási miniszter. Jean-Michel Blanquer tájékoztatása szerint a tiltás a college-eket érinti, ahova 16 éves korukig járnak a francia tanulók.

Forrás: Túry Gergely

"A mobiltelefonok használata tilos lesz szeptembertől az iskolákban, nemcsak tanórákon, hanem az egész intézményben" - idézte kedden a Libération című napilap a kormánytag előző napi rádióinterjúját. "Törvény fog erről rendelkezni a következő hetekben, hogy jogilag is rendben legyen" - tette hozzá. "Meghagyjuk az iskoláknak, hogy megválasszák a tiltás formáját, amely a legrugalmasabbtól terjedhet a legszigorúbbig" - hangsúlyozta.

hirdetés
hirdetés

Az iskoláknak így lehetősége lesz megtiltani azt is, hogy kikapcsolt állapotban a diákokkal lehessen a mobiltelefonjuk. "A legrugalmasabb változat szerint, ahogy az már egyes iskolákban érvényben van, a mobiltelefont egy erre a célra biztosított zacskóban kell tartani a táskában, és pedagógiai célokra vagy sürgős esetben elő lehet venni" - mondta a tárcavezető. "Fontos, hogy ne a mobiltelefonok töltsék ki a kamaszok életét, akkor amikor tanulniuk kell, vagy amikor egymás között vannak a szünetben az udvaron" - fűzte hozzá.

Az oktatási miniszter hétfőn egy dijoni középiskolában tett látogatást az államfő feleségének, Brigitte Macronnak a kíséretében, aki évtizedeken át gimnáziumi tanár volt. Jean-Michel Blanquer itt leszögezte, hogy a tiltás a "zaklatás elleni küzdelem" része.

"A gyerekek, a kamaszok, a tanulók érdekében tesszük ezt, hogy megvédjük őket a közösségi oldalakon létező visszaélésektől, amelyek internetes zaklatásokhoz vezetnek" - fogalmazott a miniszter. Hivatalos adatok szerint a francia tanulók tíz százaléka mobilfüggő. Több szakszervezet és szülői szervezet úgy ítélte meg, hogy nagyon nehéz lesz megvalósítani a kormány elképzelését. 

Franciaországban jelenleg is tiltott a  mobiltelefonok használata az osztálytermekben, de nem az intézményekben, miután az szabadságjogokat sértene. Ezért van szükség törvénymódosításra a teljes tiltáshoz.

Ettől a hírtől garantáltan kiborulnak a diákok: van, ahol betiltották a telefonhasználatot

A következő tanévben jogszabály tiltja a mobilhasználatot a francia iskolákban, míg máshol épp azon dolgoznak a szakértők, hogy lehetne bevinni az oktatásba a gyerekeknél lévő okoseszközöket. A francia okoseszköz-tilalomról már Emmanuel Macron elnök kampányában is szó volt, most valóra is váltja az ígéretét - írja a hvg.hu.

hirdetés

Hozzászólások (4)

A probléma az egész gyerekkori mobiltelefonálással az, hogy sajnos rengeteg káros egészségügyi és fejlődési problémát okoz(hat) gyermekkorban. Az elektromágneses sugaraknak (rádiósugárzás vagy mikrohullám)sajnos igen komoly káros hatásai vannak. Helyesnek tartom a franciák lépését, hogy ezektől legalább a gyerekeket meg akarják óvni.

Anna117

A zaklatás a mobiltelefonok előtt is létező dolog volt, bizonyos típusú gyerek alávalóságáról, nem az eszköz tehet. Ha elveszik ezt az eszközt, találni fognak más eszközt erre, ahogyan a múltban is volt más eszközük a zaklatásra. Véletlenül se a valódi problémát akarják megoldani, ezeknek a gyerekeknek a kártékony és rosszindulatú viselkedését, annak okát kideríteni és visszavezetni őket a helyes útra.

Anna117

Butaság a köbön, inkább használni kellene az oktatáshoz, mint tiltani. Talán tanuljanak palatáblán, vagy esetleg véssenek kőbe írásjeleket? Érdekes, hogy munkahelyeken meg digitális tudást kérnek. Aki elvenné a gyerekétől, főleg más gyerekétől, az legyen szíves maga se használja, se a telefont, se más digitális eszközt. Közelébe se menjen, mert neki aztán nem való. Nem furcsa, hogy egy diákoknak, továbbtanulóknak szánt digitális platformot ( Eduline) olvasunk, de a diáknak ne legyen lehetősége ezt olvasni? Ha nem ismeri meg ezeket az eszközöket, nem használhatja, akkor még az egyetemre való jelentkezés sem fog menni, mivel az is csak digitálisan lehetséges.
Aki a múltban szeretne maradni, az maradjon ott,mellőzze a használatát bármilyen eszköznek, de a gyerekeit ne akarja oda bezárni. Furcsa, hogy vannak olyan lények, akik digitális eszközök használatával uszítanak ezek használata ellen. Miért használják, ha szerintük káros? Lehet káros módon is használni, de rengeteg nagyon jó dologra is.

Itthon is ez kéne.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X