Sok az ovis, kevés a férőhely: ilyen az óvodai helyzet Budapesten

2

Nem könnyű megtalálni a megfelelő intézményt, és sokan - tartva a nagyobb csoportlétszámtól, az óvónők leterheltségétől - inkább magánóvodába íratják a gyerekeiket.

Forrás: pixabay.com

Azzal kapcsolatban, hogy a 2018/2019-es tanévben hány gyerek kezdi az óvodát, pontos adat nincs. Néhány kerületben már nagyjából körvonalazódik, hány gyereknek lesz hely az ovikban: a IX. kerületben most úgy tűnik, 327 gyerek kezdheti el az ovit szeptemberben, az I. kerületi önkormáényzattól azt a választ kapta a Pénzcentrum, hogy évente átlagosan 600-700 gyerek kezdi meg az óvodát az önkormányzati ovikban, és várhatóan idén sem lesz ez másként - írja az oldal. A II. kerületben nagy valószínűséggel valamivel több mint 1270 kiscsoportos korú gyereket vesznek majd fel.

hirdetés
hirdetés

A KSH legfrissebb, 2017/2018-as oktatási évre vonatkozó adatai szerint az idei tanévben 323 ezer gyerek jár óvodába, közel 5300-zal több, mint az előző évben. 

A csoportok változatos létszámmal működnek, viszont az állami intézményekben törvényi szabályozás alapján alapvetően 25 fős lehet a csoportlétszám, van persze, ahol ennél kevesebben vannak, ettől eltérni csak fenntartói engedéllyel lehetséges, maximum 20 százalék erejéig - emeli ki az oldal. A II. kerületben például az átlagos csoportlétszám 24 fő, de például a VI. kerületben az átlagos létszám 13-23 fő között mozog.

Áll a bál egy IX. kerületi óvodában, a fiatal óvónők szinte menekülnek az intézményből

Pszichológusnak kellett az óvodásokkal foglalkozni egy IX. kerületi intézményben, a szülők szerint annyira megviselte őket a poroszos bánásmód, és hogy folyamatosan kámforrá váltak az óvónénik. Utóbbiak ugyanis menekültek az intézményből, amelynek nyugdíjasként visszafoglalkoztatott vezetője még azt is megtiltotta, hogy az óvónők facebookozzanak a szülőkkel a gyerekeikről - írja a hvg.hu.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Óvodai fotózás a la-foto.hu-nál. A hagyományos portré- és csoportképeken túlmenően, óvodai életképek (udvari és szobai játszadozások, csoportfoglalkozások stb.) elkészítését is vállalom kötetlen időkerettel. A fotózás napján csak egy óvoda fotózása. Itt nem szükséges papírképet sem rendelnie. Ugyanazon a kedvező áron kapja a digitális formátumot is, ha arra van szüksége.

http://www.la-foto.hu/index.php/ovodai-fotozas

kriszrealistic

Nagyon érdekes, hogy a kevés férőhely ellenére Budapesten a X. kerületben ovodát zár be az önkormányzat!Sok a türelmetlen, leterhelt ovónő, és sokszor nem tesznek ez ellen semmit. sajnálatos hogy ennek a generációnak így kell a legkiszolgáltatottabb éveiket élniük...

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X