Csökken a diákok száma a sajókazai iskolában, mióta 16 év a tankötelezettségi korhatár

3

Nehéz iskolapadban tartani a diákokat az érettségi ígéretével, "hiszen amikor betöltik a tanköteles kort, inkább elmennek a közfoglalkoztatásba, mert annyira kevés a családjuk jövedelme, hogy az az összeg, amit ott ígérnek, sokat jelent nekik".

Forrás: Túry Gergely

"Amióta a tankötelezettséget 18-ról 16 évre szállították le, és ezzel párhuzamosan a közmunkaprogramok keretében havi 50-70 ezer forintos támogatással vehetnek részt úgynevezett munkaerőpiaci átképzéseken a 16 éves gyerekek, nagyon megcsappant a hozzánk jelentkező diákok száma" - mondta a 168 Órának Orsós János, a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola egyik alapítója.

hirdetés
hirdetés

Hozzátette: a már bent lévőket is nehéz iskolapadban tartani az érettségi ígéretével, "hiszen amikor betöltik a tanköteles kort, inkább elmennek a közfoglalkoztatásba, mert annyira kevés a családjuk jövedelme, hogy az az összeg, amit ott ígérnek, sokat jelent nekik".

"Parkgondozónak, állatgondozónak képzik őket, most épp egy tésztakészítő-tanfolyam indult a közelben, ezért ment el egy másodikos diákunk. Ezt támogatja az állam. Maradjunk vakvágányon! Ne közelítsünk a betűk világához! Ez az államilag támogatott butítás" - szögezte le a lapnak.

Siralmas adatok a magyar oktatásról: minden ötödik borsodi diák a kilátástalanságba sodródik

Minden ötödik borsodi és nógrádi diák idő előtt hagyja ott az iskolát, míg Győr-Moson-Sopron megyében öt százalék alatt van azoknak az aránya, akik nemet mondanak a tanulásra. Az Európai Bizottság azokat a 18-24 éves fiatalokat tekinti korai iskolaelhagyónak, akiknek általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségük van, és nem vesznek részt sem iskolarendszerű, sem iskolarendszeren kívüli képzésben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Akkor olvasgasd csak az elfogulatlan és hiteles Magyar időket....

AnonIren

Talán éppen az a cél, hogy csak 16 éves korig maradjanak iskolában, aztán mehetnek cselédnek. A ner vezetőknek úgyis egyre több cselédre lesz szükségük.

qwertzq

Tessék mondani, mire jó egy érettségi?! Ja, hogy egy csillogó 8 általános?
Ezeknek a gyerekeknek nem igazán perspektíva az egyetem, de még a szakma sem igazán. Nem lehet ma már "jóvanazúgy" módszerrel dolgozni.

A 168 óra egyébként egy elfogult ballib álhíroldal. Kritikával kell kezelni mindent amit mond.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X