Itt a feketeleves: több tízezer forintos kiadással kell számolni augusztusban

2

Az idén is több tízezer forintba kerül a tanévkezdés, az áruházak polcai már július végén roskadásig megteltek taneszközökkel.

Forrás: MTI / Illyés Tibor

Noha még hetek vannak hátra a nyári szünetből, a bevásárlóközpontok készségesen emlékeztetnek szülőt, diákot: hamarosan kezdődik az új tanév. Az áruházak polcai már július végén, augusztus elején roskadásik megteltek a szükséges felszerelésekkel, taneszközökkel - írja a Népszava.

hirdetés
hirdetés

A vásárlást jobb időben elkezdeni, az augusztus 20. utáni napokban már jellemzően nagyobb tömeggel kell számolni a tanszer részlegen. Igaz, aki ezt nem bánja, megvárhatja az augusztus végi, szeptember eleji árleszállításokat - ha a kínálati paletta ilyenkor már nem is olyan széles, olcsóbban ki lehet hozni a vásárlást.

Egy tavalyi GfK-s felmérés szerint az általános iskolát kezdő családoknak (tanszerek, tankönyvek, sportszerek, ruházat, informatikai eszközök, bútor) átlagosan 84 ezer forintba kerül egy gyermek. Hasonló összeggel számolhatnak a szülők idén is, a végeredmény nagyban függ attól, hol (hipermarket, webáruház vagy írószer bolt) és milyen minőségű eszközöket vásárolnak (ragaszkodnak-e a legutóbbi Disney-kasszasiker figuráihoz a füzet borítóján vagy beérjük egy kevésbé aktuális mintával). Ugyan jogszabály írja elő, hogy mik a kötelező tanszerek, de az iskolák ehhez jellemzően hozzá adják a saját ajánlásaikat, így intézményenként eltérőek az elvárások.

38 ezer forintos támogatás jár az iskolakezdésre: kinek jár?

Érdemes élni az iskolakezdési támogatással. Az iskolakezdési támogatás a bruttó minimálbér 30 %-ának erejéig adható. Az idei évben ez az összeg 38 295 forint. A támogatást a munkáltató adja évente egyszeri alkalommal, és mindkét szülő igényelheti egyszerre.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Teljesen felesleges hangulatkeltés.....Ilyen összegekre becsülni több, mint túlzás......Kell minden évben táska, abból is a legdrágább, na és a tolltartó.....sorolhatnám...Inkább arról írjatok, hogy a tankönyvek "ingyé" vannak.....:)

írja a Népszava... Minden évben ez van és a jövőben is ez van. Ennek annyi hír értéke van, hogy aszongya: ma augusztus 10 va. Tavaly ilyenor is az volt, meg jövőre is az lesz.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X