"Egy pályakezdő pedagógus kevesebbet fog keresni, mint egy szakmunkás"

1

„2018. január 1-től a garantált bérminimum 180 ezer forint felett lesz, vagyis egy főiskolát végzett, pályakezdő pedagógus kevesebbet fog keresni, mint egy szakmunkás” - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Forrás: MTI / Faludi Imre

A szakszervezeti vezető az ATV-nek azt mondta, „akinek van egy érettségije, egy szakmája, annak a garantált bérminimumot oda kell adni”, ennek az összege 180 ezer forint felett lesz 2018-tól, miközben a főiskolát végzett, pályakezdő pedagógusok fizetése 170-180 ezer forint körül van.

hirdetés
hirdetés

Galló Istvánné szerint a kormány 2013-ban azt ígérte, hogy a pedagógus béreket a mindenkori minimálbérhez igazítják, ezzel biztosítva a fizetés értékállóságát, később mégis elszakították a bértáblát a minimálbértől, a vetítési alap (amely a minimálbér szerepét átvette, ez alapján számolják ki a fizetéseket) pedig még egyszer sem emelkedett.

„Ha a kormány az eredeti ígéretét betartotta volna, egy gyakornoknak a fizetése 71 ezer forinttal lenne több. Most 170-180 ezer forint  körül van” - mondta, hozzátéve: február óta többször jelezték, hogy 30 százalékkal emelni kellene a vetítési alapot ahhoz, hogy a pedagógusok bére értékálló legyen, de a kormánytól egyértelműen nemleges választ kaptak.

Kellemetlen meglepetés érheti a tanárokat szeptemberben: nem mindenkinek emelkedik a bére

Hiába ígért 3,5 százalékos béremelést a tanároknak pedagógusnapi köszöntőjében Balog Zoltán erőforrásminiszter, egy jogszabálymódosítás miatt lesznek olyan pedagógusok, akiknek egy forinttal sem emelkedik majd a bérük szeptembertől. Sok pedagógust érhet kellemetlen meglepetés szeptembertől, nem mindenkinek emelkedik ugyanis a bére - hiába jelentette ki többször Palkovics László oktatási államtitkár és Balog Zoltán erőforrásminiszter, hogy szeptembertől újabb emelésre számíthatnak a tanárok, tanítók.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Ha kikerül a gyakornoki pozícióból, akkor emelkedik a bér......Kérdésem, mikor megy már nyugdíjba ez a Gallóné.....

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X