Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Tényleg rövidebb lehet a nyári szünet: érdekes megoldáson dolgozik a kormány

7

Ha el tudnak indítani egy tömeges, országos táboroztatási programot, azzal kiegészülhet a tanév - válaszolta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár az Inforádiónak arra a kérdésre, tervezik-e a nyári szünet lerövidítését, a tanév rendjének átalakítását.

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár. Kompromisszumos megoldást keresnek a tanév rendjének átalakítására
Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár. Kompromisszumos megoldást keresnek a tanév rendjének átalakítására
Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

A nyári szünetben mindig az a javaslat kerül elő, hogy legyen rövidebb, hiszen a szülők nehezen tudják megoldani a gyerekek nyári felügyeletét, de ez egy nagyon érzékeny kérdés, amelyről mindenkinek megvan a véleménye - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár az Inforádiónak.

hirdetés
hirdetés

A helyettes államtitkár szerint „a pedagógusok ritkán lelkesek, ha előkerül az ötlet, hogy két héttel tovább tartson a tanév”, ugyanakkor a különböző kimutatások szerint a tanítási napok száma Magyarországon kifejezetten alacsony (180 nap), más OECD-országokban jó néhány nappal többet járnak  iskolába a diákok. Ugyanakkor azt is hozzátette, „olyan illúzióm nincs, hogy matematikát lehet tanítani mondjuk június 28-án”.

Maruzsa Zoltán azt mondta, kompromisszumos megoldás körvonalazódik: ha a kormány tömeges táboroztatási lehetőségeket, játékos nyári foglalkozásokat tud kínálni a diákoknak, „nem drágán, nem magánszervezésben, nem feltétlenül bentlakásos módon”, akkor ezzel kiegészülhet a tanév, bár „hogy ez a tanév részeként folyna-e, az csak technikai kérdés”.

Lerövidíthetik a nyári szünetet? Nem sok szülőnek és tanárnak tetszik az ötlet

Sem az iskolák, sem a társadalom nem készült fel a nyári szünet rövidítésére - nyilatkozta múlt héten Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Az eduline olvasói szerint sem jó az ötlet. Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, a pedagóguskar elnöke a tanévi struktúra átalakításán belül a nyári szünet rövidítéséről úgy vélte, egyelőre sem az iskolák, sem a magyar társadalom nem készült fel erre.

hirdetés

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

a kormány munkarendjét alakítsák át ! Rohadékok.

2017.09.10.

Hogy egy másik vélemény is legyen... Az hogy a pedagógusok ellenzik a tanév hosszabbítást az teljesen érthető, hisz ellenérdekeltek. A szülők részéről, viszont ahol nincsenek nagyszülők és ezen időszak alatt, a szülőknek dolgozniuk kell, és nem áll rendelkezésre a táborokra plusz 250.000-300.000 Ft, ott nagyon nehéz megoldani ezt a helyzetet. Szinte megoldhatatlan. Viszont én sem a tanév meghosszabbításban látom a megoldást, mert ez a pedagógus társadalom miatt is átvihetetlen. Inkább a táborozási progtamban, amit mielőbb szeretnénk látni. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom és szeretném mielőbbi megvalósítását. Így ez azoknak a szülőknek sem lenne kötelező, akik ebben a kérdésben másként gondolkodnak. Csak kérném, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem lépjünk végre a tettek mezejére, mert a probléma megoldása nagyon sürgető!!!

Tisztelt Maruzsa.Úr még is ezt hogy a jó büdös francba gondolják ezt? Szenvednek eleget a gyerekek tanév alatt! És még maguk direkt még tovább akarják őket szenvedtetni? Maguk szerint a gyerekeknek már nem jár a pihenés? Kitalálnak mindent a nyári szünet rovására? Mikor az utolsó két hét is fölösleges! Egy kicsit gondolkozzanak már mielőtt ilyen hülyeségeket találnak ki! Tudtommal van tábor és nyári ügyelet hogy ha nem tud egy szülő a gyerekére vigyázni akkor majd oda berakja a szülő a gyerekét nem kell emiatt nyári szünetet rövidíteni!

Nem értek egyet a tanrend megváltoztatásával. Magyarországon még mindig erősebb az oktatás, mint a nyugati fejlett országokban. Más országokban lehet hogy rövidebb a nyári szünet, de a többi hosszabb. Külföldön a szaktanulók a gyakorlatot a tanév keretein belül teljesítik, nem a pihenésük rovására. A szünet az szünet. Ha változtatni akarnak, akkor előtte gondolkozzanak! Nem tanulógépeket és idegi roncsokat akarunk képezni. Ezek gyerekek. Szükségük van a pihenésre, kikapcsolódásra, szórakozásra.

Kedves Maruzsa úr, az Ön három gyereke biztos valami elit gimibe jár, és el tetszik feledtkezni arról, hogy a /középiskolás/gyerekek többsége szakgimnáziumba jár, ahol kötelező nyári gyakorlat van!!! Az én gyerekem még mindig azt tölti, mert 4 hetet kell lehúznia, mert 11.es. M a r a d 6 egész hét!!! Mégis hogy a f...ba gondolják maguk???? a gimnazisták lehet hogy here-verélnek, de a gépipariak, cnc-sek, pedósok, ügyvitelesek, keményen nyomják a melót, csak a gimisek mennek zamárdiba ilyenkor, mert minden gyderek igyeksziok lenyomni min él előbb a kötelező gyakorlatot, mert addig nincs bizonyítvány!! Tudta ezt a miniszter úr???? / jó lenne ha nem moderálnák/

Az utolsó két hétben már úgy sincs tanítás!! Még az is felesleges! Nemhogy, még hosszabbítani!Kérdezgettem a gyerekem (aki felső tagozatos)ma mit tanultatok? "Semmit!Kint voltunk a téren!"Hozzá teszem 13-14 é. gyerekek,a téren :) Ezzel az erővel otthon is maradhatna.Ott hátha többet tanul,mint a téren!

Ez eddig is van.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X