Tényleg rövidebb lehet a nyári szünet: érdekes megoldáson dolgozik a kormány

2

Ha el tudnak indítani egy tömeges, országos táboroztatási programot, azzal kiegészülhet a tanév - válaszolta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár az Inforádiónak arra a kérdésre, tervezik-e a nyári szünet lerövidítését, a tanév rendjének átalakítását.

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár. Kompromisszumos megoldást keresnek a tanév rendjének átalakítására
Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár. Kompromisszumos megoldást keresnek a tanév rendjének átalakítására
Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

A nyári szünetben mindig az a javaslat kerül elő, hogy legyen rövidebb, hiszen a szülők nehezen tudják megoldani a gyerekek nyári felügyeletét, de ez egy nagyon érzékeny kérdés, amelyről mindenkinek megvan a véleménye - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár az Inforádiónak.

hirdetés
hirdetés

A helyettes államtitkár szerint „a pedagógusok ritkán lelkesek, ha előkerül az ötlet, hogy két héttel tovább tartson a tanév”, ugyanakkor a különböző kimutatások szerint a tanítási napok száma Magyarországon kifejezetten alacsony (180 nap), más OECD-országokban jó néhány nappal többet járnak  iskolába a diákok. Ugyanakkor azt is hozzátette, „olyan illúzióm nincs, hogy matematikát lehet tanítani mondjuk június 28-án”.

Maruzsa Zoltán azt mondta, kompromisszumos megoldás körvonalazódik: ha a kormány tömeges táboroztatási lehetőségeket, játékos nyári foglalkozásokat tud kínálni a diákoknak, „nem drágán, nem magánszervezésben, nem feltétlenül bentlakásos módon”, akkor ezzel kiegészülhet a tanév, bár „hogy ez a tanév részeként folyna-e, az csak technikai kérdés”.

Lerövidíthetik a nyári szünetet? Nem sok szülőnek és tanárnak tetszik az ötlet

Sem az iskolák, sem a társadalom nem készült fel a nyári szünet rövidítésére - nyilatkozta múlt héten Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Az eduline olvasói szerint sem jó az ötlet. Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, a pedagóguskar elnöke a tanévi struktúra átalakításán belül a nyári szünet rövidítéséről úgy vélte, egyelőre sem az iskolák, sem a magyar társadalom nem készült fel erre.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Az utolsó két hétben már úgy sincs tanítás!! Még az is felesleges! Nemhogy, még hosszabbítani!Kérdezgettem a gyerekem (aki felső tagozatos)ma mit tanultatok? "Semmit!Kint voltunk a téren!"Hozzá teszem 13-14 é. gyerekek,a téren :) Ezzel az erővel otthon is maradhatna.Ott hátha többet tanul,mint a téren!

Ez eddig is van.

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X