Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Újabb iskolai ügybe nyúl bele az állam, még ezt is központosítják

1

Az iskolai papírgyűjtést évtizedes kialakult gyakorlatát szabná át az állam egy törvénytervezettel, a gyerekek által összegyűjtött papír is az államhoz menne - írja az Index.

 

Forrás: Shutterstock
hirdetés
hirdetés
Államosítani akarják az iskolai papírgyűjtést, derül ki egy, az Index által megismert törvénytervezetből. A lap azt írja, az ötlet az iskolai papírgyűjtések végét is jelentheti, az állam ugyanis magához vonná ezt az értékes hulladékot is, miközben még inkább kézi irányításúvá tenné az egész iparágat.

Papírgyűjtést eddig évente kétszer lehetett szervezni, és szervezhette eddig is közszolgáltató, de magán hulladékkezelő is. Ők megállapodtak az iskolával, vagy sokszor egy iskolai szervezettel, jellemzően 15-20 forint/kg-t kaptak az összegyűjtött papír után. A bejövő pár százezer forintból jellemzően osztálykirándulásokat, eszközök beszerzését finanszírozták az iskolák.

Budapesten nagyjából 10-20 magáncég versenyzett rendre az iskolákért, aki a legmagasabb árat adta a papírért, azzal volt érdemes szerződni, ők aztán megfelelően elszállították, válogatták, újrahasznosították azt. A legtöbb vidéki településen is volt alkalmas cég ilyesmire. Több tízezer tonna papír jött be így évente, ami országos szinten pár milliárd forintos érték lehet.

Az új változtatással viszont csak a közszolgáltatók kezelhetnék az iskolák által gyűjtött papírt, a hulladék tulajdonjoga pedig az állami szuperszervezetet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV-t) illeti meg.

A tervezetből nem látszik, hogy az iskolák hogyan kaphatnak majd bármi pénzt a papírgyűjtésért, vagy hogy mi lesz az iskolai papírgyűjtések sorsa, a lap szerint az NHKV ugyanis régóta a működésképtelenség határán egyensúlyoz.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Szégyelljék el magukat az állam vezetők, egy 1. vagy 2. osztályos tolja azt a kiskocsit vagy éppen húzza, hogy a diáktársaival papír hulladékot gyűjtsenek, hogy legyen nekik egy DVD lejátszójuk vagy ami éppen aminek szüksége van az oktatási intézménynek,undorító Magyarországon az állam vezetés! Hova fajul el ez a Világ?! Még a kisgyerekekből is pénzt sajtolnak ki!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X