Ilyen lesz a 2018-as középiskolai felvételi matekból: minden infó egy helyen

Milyen lesz a középiskolai központi felvételi matekból? Lehet-e számológépet használni, hány feladatot kell megoldani? Eldöntheti-e a vizsga eredménye a gimnáziumi vagy szakgimnáziumi felvételit? Mikor tartják a központi vizsgát?

Hány feladatot kell megoldani?

Összesen tíz feladatot kapnak a felvételizők. "A matematika feladatlapok nem kizárólag a tantárgyban tanultakat mérik, hanem ehhez kapcsolódóan a tanulók gondolkodásának
jellemzőit is. Az ismeretek alapeszközként szolgálnak a feladatok megértéséhez, a problémák megoldásához. Bizonyos feladatok megoldásának folyamatában a vizsgázónak többféle kompetenciát is mozgósítania kell. A feladatmegoldás sikerességében a tantárgyi ismeretek mellett fontos szerepet kaphat a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés, a koncentráló képesség, a figyelem összpontosítása és tartóssága. Fontos kompetencia az életkori sajátosságoknak megfelelő szintű írásbeli kommunikáció. Ebből következően elvárás a megoldások rendezett, olvasható, követhető írásos rögzítése is" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

hirdetés
hirdetés

Nyolcadikos tananyagot is számon kérhetnek?

Az Oktatási Hivatal szerint a feladatsorok összeállítói számolnak azzal, hogy a különböző iskolákban nem ugyanolyan ütemben haladnak a tananyaggal, ezért a feladatok elsősorban az adott évfolyamot megelőző évfolyam tematikus anyagára építenek.

Forrás: Shutterstock

Számológépet lehet használni?

Nem, csak vonalzót, körzőt, szögmérőt.

Hány percet kapnak a diákok a feladatok megoldására?

Negyvenöt percet.

Középiskolai felvételi lépésről lépésre: hol találjátok az iskolák teljes listáját?

Több tízezer diák (és szülő) áll komoly döntés előtt, néhány napja ugyanis már elérhetők a gimnáziumok, szakgimnáziumok és szakközépiskolák felvételi tájékoztatói. Új cikksorozatunkban segítünk választani az iskolák közül, elmagyarázzuk a felvételi szabályokat, megmutatjuk a legfontosabb határidőket és a központi felvételi típusfeladatait. 1. rész: hol kereshettek iskolát?

Hány pontot lehet szerezni az írásbelin?

A matekteszt - csakúgy, mint a magyarból összeállított feladatsor - kitöltésével maximum 50 pontot szerezhetnek a diákok. Hogy ez mennyiben dönt arról, bekerül-e a diák a kiválasztott középiskolába, az az intézmény saját pontszámítási szabályitól függ. Általános szabály azonban, hogy ahol kötelezővé teszik magyarból és matekból (vagy legalább az egyik tárgyból) a központi írásbeli felvételit, ott a felvételi összpontszámának legalább 50 százalékát az írásbelin elért eredmény adja.

Ilyen lesz a 2018-as középiskolai felvételi magyarból: a legfontosabb infók

Milyen a központi középiskolai felvételi magyarból? Hány feladatot kell megoldani, és mikor lesz a 2018-as írásbeli? Ebben a cikkben minden infót megtaláltok. Hány feladatot kell megoldani? Összesen tíz feladatot, amelyből kilenc - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában - egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik.

Mikor lesz az írásbeli felvételi?

Ugyanazon a napon, mint magyarból: 2018. január 20-án tartják az írásbeliket - nemcsak a nyolcadikos diákok, hanem a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők is ezen a napon írják meg a tesztet.

Hol nézhetitek meg a tavalyi feladatsort?

Itt találjátok a 2017-es feladatsorokat matekból és magyarból, megoldókulccsal együtt.

Nagyon fontos határidő jön december elején, ezt nem szabad elfelejteni

Hamarosan itt a középiskolai központi felvételi vizsga, azonban addig van még pár teendő. Például leadni a jelentkezéseket. 2017. december 8-áig az Oktatási Hivatal honlapról letölthető tanulói jelentkezési lap benyújtásával kell jelentkezhettek az írásbeli vizsgára. Ez a jelentkezési lap csak az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem tévesztendő össze a felvételi eljárásban használatos jelentkezési lappal, amelyet a középfokú iskolákba való jelentkezésre kell majd használni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X