Botrányos feladat került egy nyolcadikos földrajztankönyvbe

10

Ki a kövér disznó és ki a deviáns kismalac?

Egy politikailag sajátos, német- és unióellenes karikatúrát szerkesztettek feladatként egy nyolcadikosoknak szóló földrajz tankönyvbe szúrta ki a huppa.hu. Bár a tankönyvet nem nevezték meg, végüls kiderült, hogy az állami kísérleti 8. osztályos földrajztankönyvről van szó (lásd a Frissítést).

Forrás: huppa.hu
hirdetés
hirdetés

Az ábrán azt kell értelmezni, hogy míg sok uniós tagország a leggazdagabb németeken lóg, addig a magyar kismalac maga boldogul. A kormány EU-ellenes, valamint gazdaságpolitikában is unortodox iránya úgy tűnik, hogy az állami kiadású könyvben is megmutatkozott. Azonban a tények mást mondanak:

  • 2015-ben az MTI által közölt statisztikai adatok alapján évek óta fennálló kereskedelmi többlete van a magyar gazdaságnak a németekével szemben, vagyis több árut szállítunk oda, mint amennyit onnan importálunk. A németek a legnagyobb vásárlóink is.
  • A legnagyobb magyarországi befektetők németek, elég csak a Mercedesre vagy a Telekomra gondolnunk.

A feladat tehát nem csak a politikai semlegesség, de a tényszerűség oldaláról is megkérdőjelezhető.

Busásan megfizették az Orbán Viktort tankönyvbe foglaló írókat

Szakértői vélemény szerint kiugróan magas összegért dolgoztak a nyolcadikos állami történelemkönyven a szerzők. Szeptemberben kavart kisebb vihart, hogy Orbán Viktor miniszterelnök több ízben is szerepel az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kiadott nyolcadik osztályos törikönyvben. A miniszterelnöktől ráadásul egy 2015-ös beszédét is idézték, ami a bevándorlásról szólt - vélemények szerint kellő történelmi távlat nélkül, egyoldalúan.

Frissítés:
Olvasói jelzésre kutattunk több kiadványt is, így kiderült, hogy nem a Nemzeti Tankönyvkiadó által kiadott Panoráma - Földrajz 8. könyvben volt a feladat, hanem az állami kísérleti tankönyvben.

hirdetés
hirdetés