Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Botrányos feladat került egy nyolcadikos földrajztankönyvbe

10

Ki a kövér disznó és ki a deviáns kismalac?

Egy politikailag sajátos, német- és unióellenes karikatúrát szerkesztettek feladatként egy nyolcadikosoknak szóló földrajz tankönyvbe szúrta ki a huppa.hu. Bár a tankönyvet nem nevezték meg, végüls kiderült, hogy az állami kísérleti 8. osztályos földrajztankönyvről van szó (lásd a Frissítést).

Forrás: huppa.hu
hirdetés
hirdetés

Az ábrán azt kell értelmezni, hogy míg sok uniós tagország a leggazdagabb németeken lóg, addig a magyar kismalac maga boldogul. A kormány EU-ellenes, valamint gazdaságpolitikában is unortodox iránya úgy tűnik, hogy az állami kiadású könyvben is megmutatkozott. Azonban a tények mást mondanak:

  • 2015-ben az MTI által közölt statisztikai adatok alapján évek óta fennálló kereskedelmi többlete van a magyar gazdaságnak a németekével szemben, vagyis több árut szállítunk oda, mint amennyit onnan importálunk. A németek a legnagyobb vásárlóink is.
  • A legnagyobb magyarországi befektetők németek, elég csak a Mercedesre vagy a Telekomra gondolnunk.

A feladat tehát nem csak a politikai semlegesség, de a tényszerűség oldaláról is megkérdőjelezhető.

Busásan megfizették az Orbán Viktort tankönyvbe foglaló írókat

Szakértői vélemény szerint kiugróan magas összegért dolgoztak a nyolcadikos állami történelemkönyven a szerzők. Szeptemberben kavart kisebb vihart, hogy Orbán Viktor miniszterelnök több ízben is szerepel az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kiadott nyolcadik osztályos törikönyvben. A miniszterelnöktől ráadásul egy 2015-ös beszédét is idézték, ami a bevándorlásról szólt - vélemények szerint kellő történelmi távlat nélkül, egyoldalúan.

Frissítés:
Olvasói jelzésre kutattunk több kiadványt is, így kiderült, hogy nem a Nemzeti Tankönyvkiadó által kiadott Panoráma - Földrajz 8. könyvben volt a feladat, hanem az állami kísérleti tankönyvben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

Hasonló jelenség már az alsó tagozatos tankönyvekben is megfigyelhető.....

Azért a rajz igazságot is tartalmaz: A Magyarországot ábrázoló csüngőhasú sunyi módon egyedül éli fel az elorzott javakat. Szét is osztja a hozzá hasonló tolvaj haverok között...

caty; Kis helyesírási továbbképzés rádférne... Ne is "álltasd" magad... A fogalmazásról, logikáról nem is beszélve... Ne várj tovább ! Akaszd fel magad !...

caty

"...ami a bevándorlásról szólt - vélemények szerint kellő történelmi távlat nélkül..."
Milyen történelmibb távlat kell, a hazai-, és a nemzetközi történések helyett! Hiszen ezek a tények magukért beszélnek! Általánosítás nélkül, alegcsekélyebb jelét sem mutatják azon törekvésüknek, hogy beilleszkedjenek a társadalmunk által elvártaknak megfelelően! A multikulturalizmus mint olyan, megbukott! Hiszen hazánkban is vannak évszázados ittléttel rendelkező népcsoportok, akik (tisztelet a kivételnek) képtelenek beilleszkedni. Akkor miért gondoljuk, hogy a migránsok képesek erre! Álltatni magunkat- és egymást lehet, de a történések sorra kijózanítanak! Meddig várjunk még? Amíg a mi torkunkra is ráteszik a kést?

A gyűlöletkeltés kiterjesztése az EU irányába is, ez lehet a célja.

Kamupipőke

Az Orbán nevű vágásérett kismalacot mosat már igazán pofán rúghatná a német anyakoca!

Ha majd a Mercedes meg a Telekom megadja azt a bért amit Német honban fizet,és nem az Unió fogja támogatás formájában odaadni,akkor talán nem lesznek ilyen képek szerepelni egy tankönyvben.Egyébként még ha igaz is amit a kép üzen,nem kellene egy 8-os diákot a politikai nézetekkel traktálni.Szerintem egy ilyennek nincs helye a tankönyvben.De olyannak sem,hogy az Unió egy fain dolog.

"A feladat tehát nem csak a politikai semlegesség, de a tényszerűség oldaláról is megkérdőjelezhető."
Magyarán hazugság. Nem árt nevén nevezni a gyereket.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X