Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Felállhat az önálló oktatási minisztérium, de még zajlik a meccs

Kormányzati forrásokból úgy értesült a Népszabadság, hogy akár a jelenlegi kormányzati ciklusban felállhat az önálló oktatási minisztérium.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

A kormány eredetei tervei szerint csak egy 2018-as újraválasztás után választották volna le az oktatásügyet a humánminisztériumról, ám az oktatást érintő átalakítások közepette felmerült, hogy ezt még 2018 előtt meglépheti a kormány. Orbán Viktor állítólag még a március 15-i, Pukli István által kihirdetett ultimátum előtt szűk körben vetette fel az ötletet a pedagógustiltakozások kapcsán - értesült a Népszabadság.

hirdetés
hirdetés

Balog Zoltán miniszter véleménye egyelőre nem ismert az ügyben, de aligha örülne az oktatási tárca elvesztésének, ami az egyik legnagyobb súlyú terület a kormányzásban. Amennyiben ez kikerülne a minisztériumtól, úgy a keresztényi szempontok is kevésbé érvényesülnének - a miniszter lelkész is egyben. Korábban a KDNP politikusaitól fokozatosan elvonták az oktatási tárca fontosabb pozícióit - emlékezzünk Hoffmann Rózsára -, végül a "kívülről" érkező Palkovics került államtitkári pozícióba.

Orbán Viktor a miniszteri pozíciót a Népszabadság szerint Palkovics László jelenlegi oktatási államtitkárnak szánja. A lap forrásai szerint Palkovicsnak nincs ellenére az önálló oktatási tárca ötlete. Kérdés, hogy a gondolkodó, alkalmanként rendszerkritikus Palkovics megfelel-e valóban Orbánnak miniszterként.

Kérdés az is, hogy szakít-e a kormányzat a korábban a KDNP vezetésével centralizált, poroszos oktatáspolitikával, ugyanis Palkovics eddig megismert koncepciója sokkal nyitottabb, az intézményeknek nagyobb - ha nem is teljes - autonómiát adna. A kormányfő döntésére minden bizonnyal az elkövetkező rövid időszak komoly hatással lesz, így figyelembe veszi Balog Zoltán ténykedését, a szerdai munkabeszüntetés hatását, de nem szabad megfeledkezni az április 4-i sztrájkbizottsági tárgyalásokról, melyről korábban Galló Istvánné PSZ-elnök kulcsfontosságú eseményként beszélt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés