Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a 2017-es középiskolai rangsor: a legjobb gimnáziumok és szakgimnáziumok

6

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium és a Toldy Ferenc Gimnázium vezeti a HVG 2017-es középiskolai rangsorát. Már az újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról és szakgimnáziumáról.

Az összesített rangsor első helyén ismét a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium áll, amely három - a matematikai kompetenciamérés, a matematikaérettségi és a végzősök felvételi eredményei alapján összeállított - alrangsorban is vezet.

hirdetés
hirdetés

A lista második helyén a szintén budapesti Eötvös József Gimnázium, a harmadik helyen a Toldy Ferenc Gimnázium végzett, míg a vidéki középiskolák közül a veszprémi Lovassy László Gimnázium és a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium érte el a legjobb eredményt.

A legjobban teljesítő vidéki középiskolákról szóló cikkünket itt olvashatjátok el.

Mi alapján áll össze a HVG-rangsor?

A HVG-rangsor készítői az idén is a matematikai és a szövegértési kompetenciamérés, a magyar-, a matematika-, a történelem és a nyelvi érettségi eredményeit, valamint a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe. Utóbbinál változás, hogy az idén a felsőoktatásba bekerült diákok átlagpontszáma alapján rendezték sorba az intézményeket.

A tíz legjobb középiskola

Rang Intézmény
1. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
3. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
4. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
5. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
6. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)
7. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
8. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
9. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
10. Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

A HVG – a felsőoktatási rangsorokat tartalmazó Diploma-kiadványok mellett – ismét elkészítette a legjobb középiskolák listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, a szakképzés átalakításáról, a középfokú felvételiről, sőt a felvételi eljárás menetrendjét is megnézhetitek. A HVG középiskolai rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.

hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

A Lovassy és a Zrínyi sem budapesti gimnázium.

Üdv:Lányom leigazolt kézilabdás, jelenleg 8. osztályos!Sport gimnáziumba szeretne továbbtanulni.Pesti oldal érdekelne bennünket.Esetleg tudtok-e jó sportgimnáziumot javasolni?

[email protected]

@nekam52
"Érdekes, hogy az első tízben, csak budapesti gimnázium található"
Valóban...?
Bízom benne, hogy nem pedagógus vagy, ugyanakkor nagyon kíváncsi lennék, hogy egy kompetencia felmérésen vajon milyen eredményt érnél el...

[email protected]

Üdv! Nézegettem a legjobb középiskolákat, mert pedagógus vagyok. És edző. 9 világbajnoki cím és 19 korosztályos világcsúcs, amit a Tanítványaim elértek. Persze okosnak kell lennie a fiatalnak, bár, ha csak ez határozza meg az életét, akkor hamar kiég. Úgy látom, hogy sajnos ez a legmenőbb trend. Ki tudja meddig?

[email protected]

Érdekes, hogy az első tízben, csak budapesti gimnázium található. Nem hiszem, hogy a többi száz vidéki iskola annyira rossz lenne. Ja, hogy az eredményeik gyengébbek. Vajon miért? Miért mindig a Fazekas az első? Hát mert az ELTE gyakorlógimnáziuma, ahova rögtön az egyetem után mennek a legjobb tanárok illetve, ahol a "legjobb" szülők céltudatos gyermekei tanulhatnak, hiszen nem is egyszerű oda bejutni.

[email protected]

Akkor elmondom, hogy mit ér ez a lista. Nem akarom a gimnázium nevét leírni, de top-3-as, ahonnan úgy jöttek hozzám tanítványok, hogy még a középszintű matematika tananyagot is erősen hiányosan tanították. Nagyon finoman fogalmazva. Tanítványaim úgy mentek az érettségire, hogy bizonyos témaköröket kizárólag tőlem tudtak meg, mert a neves iskolában azt nem is említették. Ezen felül pedig még az érettségi javítókulcsát sem bírta a tanár következetesen használni. Ugyanis egy összetett feladatnál az elején elírt adat után hibátlanul megoldott feladatra 0 pontot adtak, hiába volt a hiba görgetett. Csak épp a tanár nem értette, hiszen egyik pontnál sem az jött ki, amit a megoldókulcs mutatott. De másik top-3-as gimiről is tudnék nem éppen hízelgőt mondani. Ez a lista teljesen téves képet ad arról, hogy melyik gimnáziumban milyen szintű oktatás folyik. Ugyanis nem ezt mérték, hanem a diákok teljesítményét. Ami azért nem mutat semmit a középiskola "jóságáról", mert ha alapból az intelligensebb diákokat veszik fel, akkor ott kevesebb hozzáadott értékkel is jobb eredményeket produkálnak a diákok. Tehát a lista azt mutatja, mely középiskolákba járnak nagyobb arányban az okosabb gyerekek. Nem azt mondom, hogy a lista semmitmondó, de semmiképpen nem azt mutatja, melyek a legjobb középiskolák. Ezért félrevezető lehet.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X