Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ingyenes oktatás? Még a szakkörökért is fizetni kellene ezentúl

13

Több ponton is módosítanák a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet a kormány honlapjára feltett tervezet szerint. Többek között bekerült egy rész arról, ki számít „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulónak, de az is kiderült, mikért kell ezentúl fizetni a diákoknak, így nem lenne ingyenes a szakkör, de még az énekkar sem.

Forrás: Fülöp Máté

A kormány honlapjára kikerült egy tervezet, mely módosítaná a "229/2012. Kormányrendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról" rendeletet. Eszerint bekerülne egy rész a törvénybe, mely azt taglalja, mely diákok számítanak „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulóknak. Mivel a kormány célja, hogy a lemorzsolódási rátát csökkentsék, így ezekre a tanulókra külön figyelniük kell az iskoláknak.

hirdetés
hirdetés

Ők a veszélyeztetettek

Ide számítanak azok a tanulók, akiknek félévkor nem éri el az átlaguk a közepes szintet, vagy akár megbuktak valamiből. De azok is veszélyeztetettnek számítanak, akiknek a magatartása hármas vagy annál rosszabb. Figyelni kell továbbá az évismétlőkre, és azokra is, akik az adott tanévben 100 óránál többet hiányoztak igazoltan. Bekerülnének a törvénybe a magántanulók és a menekültek is, valamint azok, akiket a gyámügy nevelésbe vett. Ezen felül azoknál a diákoknál is tartani kell a lemorzsolódástól, akiknél egyidejűleg két feltétel is teljesül az alábbiak közül: az adott tanévben 10 igazolatlan hiányzása van, kiemelt figyelmet igényel, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, legalább egyszer megszakította a tanulmányait, gimnáziumból szakközépiskolába vagy szakiskolába átiratkozott vagy akár szakközépiskolából szakiskolába ment át, a középfokú oktatásba 15. életévének betöltését követően lépett be.

Ingyenes koli

Fontos változás, hogy változtatnak a korhatáron a térítésmentes kollégium kapcsán: ha a tanuló nem nappali oktatás munkarendje szerint szervezett (tehát esti vagy levelezős) felnőttoktatás keretében vesz részt az iskolai oktatásban, akkor 25 éves koráig ingyenesen veheti igénybe a kollégiumot.

Ezek már nem lennének ingyenesek

A legnagyobb változás mindenképpen az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások körét érinti, a tervezet szerint ugyanis ezentúl nem lenne térítésmentes az első szakképesítésre való felkészülés, ennek keretében a gyakorlati képzéshez biztosított munkaruha, egyéni védőfelszerelés és tisztálkodási eszköz, a szintvizsga, a különbözeti vizsga, a javítóvizsga, a szakmai alkalmassági vizsga, a pályaalkalmassági vizsgálat, valamint az első szakmai vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt, a tanulói jogviszony fennállása alatt megkezdett vizsga esetén a pótló szakmai vizsga és első alkalommal a javító szakmai vizsga.

Fizetni kellene ezentúl a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért (ez különösen annak fényében érdekes, hogy Balog Zoltán szeretné mindennapossá tenni az éneklést, amelyről itt olvashattok bővebben), más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, a házibajnokságért, az iskolák közötti versenyekért és a bajnokságokért is.

De a kormány elvenné az ingyenességet a gyógypedagógiai tanácsadástól, a korai fejlesztés és gondozástól, a fejlesztő neveléstől, a fejlesztő felkészítéstől és a fejlesztő iskolai oktatástól is.

Ugyanakkor bekerülne a törvénybe az ingyenes étkezés, valamint az is, hogy a második szakképesítés és azoknak a vizsgái is ingyenesek.

A tervezetet a kormány egyelőre nem tárgyalta még.

A legolvasottabbak

Csökkenteni kell a tananyagot, a diákok már túlterheltek

"Úgy érzem magam, mint akit szembeköptek" - egy tanár vallott a portfólióról

Ezeket a KRESZ-szabályokat a legtöbben rosszul tudják: neked megy helyesen?

Nobel-díjra esélyes a 17 éves autista fiú

Óriási botrány: Móricz helyett ezt a könyvet kell elolvasni a 8. osztályosoknak

Íme, a vizsgázók rémálma: 11 dolog, ami minden vizsgaidőszakban megtörténik veletek

Kemény nyelvi teszt: te tudod, mit jelentenek ezek a magyar szavak?

Kínos híradós bakik: ezeken a képeken nevet az ország

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (13) , melyek közül a legfrissebbek:

dal18

Kedves Ketler István! A híradás nekem is furcsa volt, ezért megnéztem és valóban a 13. § szerint hatályát veszti az R.
b) 33. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja. Ez szól a szakkörökről stb. De én sem akarom elhinni, biztos ez valamilyen jogtechnikai cucc, pl. hogy magasabb rendű jogszabály közli. Jó lenne, ha az EMMI közleményben tisztázná.

Ketler Istvan

Újabb hangulatkeltés vagy teljes hozzá nem értés. A jelenleg hatályos rendelet 33 par. (1) bek. b) pont be) alpontja foglalkozik a versenyekkel, szakkörökkel, satöbbi, és a kormány honlapján fent lévő rendelet ezt nem érinti, a b) pontot csak egy új bl) alponttal egészíti ki.

Berta István Sándor

Na most már érhető a mindennapos éneklés és az estig tartó oktatás.De remélhetőleg a napi torna is fizető lesz. Mert kérem van itt pénz legalább is a bankvezér szerint koponyánként három milla!

dal18

Még nem sikerült mindent megfejtenem, de szerintem a gyógyped. ellátás ingyenessége nem szűnik meg, hanem a paragrafus kiegészül egy erre vonatkozó új megfogalmazással. "...térítésmentesen biztosított köznevelési közfeladat:
„e) sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő, illetve tartós gyógykezelés alatt álló gyermek, tanuló esetén az állapotának megfelelő köznevelési intézményi ellátás,
f) pedagógiai szakszolgálati feladatellátás az ingyenes nevelésben, nevelés-oktatásban részt vevő gyermekek, tanulók számára.”
A szakkörök ingyenességének eltűnését egyelőre még nem tudom megmagyarázni, de számomra nem hihető, hogy úgy legyen, ahogy írják...

dal18

Hoppá, lehet, hogy megtaláltam. Természetesen nem a közoktatási törvényről van szó, hiszen olyan már nincs is hatályban. Alighanem a 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet módosítására gondolnak. Ugye? Na szaladok ellenőrizni, hogy tényleg így van-e... Drága újságírók: csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen...!

dal18

Nekem ez a hír nagyon furcsa... Miért nincs linkelve a törvénytervezet. A kormany.hu-n nem találom, a parlament oldalán sem az irományok közt. De a hvg.hu már átvette.

gadtam

És újra és újra bizonyítják, hogy van még lejjebb, hogy lehet még a magyar oktatás ügyét még mélyebbre lökni. FIZETŐS SZAKKÖR????!!!!! A tehetséges de szegény családi hátterű gyerekektől újabb esélyt vesznek el a felemelkedésre. A kib...ott stadionokra kell a pénz? Vagy kompenzálni kell az ingyenes étkezést?

nem-ek

Ez elég zagyvaságnak tűnik: első szakma nem ingyenes, a második igen? Szakkörök, sportkörök nem lesznek,mert nem lesz aki fizessen érte, hol a tehetséggondozás? No és hol a fejlesztés avagy a lemaradók biztosan lemaradnak,mert a tanórán a rengeteg anyag miatt jóval kevesebb jut ilyen feladatokra.Ha mindenért fizetniük kell lassan, akkor már jobb könyvekért szívesebben fizetnének tán, mint a mostani ingyenességért, hiszen 3- 4 év után nehéz átadni szépen egy használt könyvet, abból már nem sok kedvvel tanulnak....a tartalmáról nem is beszélve egyiknek másiknak (ofi-ra gondolok)
Az oktatás lezüllesztése a cél, ehhez jó úton haladnak fenn az illetékes elvtársak.Ja, hogy elfogyott a tisztítószer s ne várjunk engedélyt, mert közbeszerzés van mindenre...no comment!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X