Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Testi erőt" is alkalmazhatnak a lógós diákokkal szemben a rendőrök

A rendőr nem alkalmazhatna kényszerítő eszközt az iskolakerülő gyerekekkel szemben, de testi erőt igen - erről Magyariné Nagy Edit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára beszélt az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén, ahol ellenzéki és kormánypárti képviselők is aggályosnak tartották a belügyi tárca törvénymódosító javaslatát.

A bizottság a rendőrségről szóló törvény módosítását tárgyalta meg, amely többek között azt tartalmazza, hogy ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező  iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr - az iskolával való előzetes egyeztetés után - az igazgatóhoz kísérheti őt. "Hitelt érdemlő igazolást" az iskola, orvos vagy a szülő állíthat ki.    

hirdetés
hirdetés

14 éven aluli gyerekkel szemben semmi olyan kényszerítő eszközt nem alkalmazhat a rendőr, mint például egy bűncselekményen tetten ért felnőtt esetében. "Nyilván itt nem lehet szó semmiféle vegyi eszközről, bilincsről és egyebekről" - jelentette ki a helyettes államtitkár.    

A "bekísérést" úgy határozta meg mint "egyfajta intézkedési lehetőséget", ami nem azt jelenti, hogy a rendőr "verekedést provokáljon egy jó testi felépítésű 13 éves gyerekkel", "de meglegyenek azok az eszközei, akár úgy, hogy testi erőt alkalmaz, tehát megfogja a kezét, és azt mondja, hogy velem jössz".    

Szerinte egy "normálisan" az utcán közlekedő, tömegközlekedési eszközre váró gyereket a rendőr nem feltétlenül állít majd meg, de ha azt látja, hogy "órák óta cselleng a plázában", akkor valószínűleg meg fogja szólítani. Emlékeztetett arra is, hogy a rendőrnek bűnmegelőzési célból most is lehetősége van arra, hogy 14 éven aluli gyereket igazoltasson. A javaslatot végül általános vitára alkalmasnak találta a bizottság kormánypárti többsége.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X