Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Fél éve fogadták el, de már módosítják a közoktatási törvényt

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Egy-két ponton várhatóan módosítani kell az új köznevelési törvényt - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken az MR1-Kossuth rádió Ütköző című műsorában. Hiller István korábbi szocialista oktatási miniszter a lépést úgy értékelte: nem jó a törvény, ezt a kormány is belátta, ezért módosítják a jogszabályt, mielőtt életbe lépne.

hirdetés
hirdetés

Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy "szándékosan kerettörvényt alkottak", amelyet most töltenek meg tartalommal, most dolgoznak a végrehajtási rendeleteken. Látszik, hogy a jogszabályt egy-két ponton módosítani kell, mert a később lezajlott egyeztetéseken kiderült, a jogszerűséget, törvényszerűséget így lehet tartani - tette hozzá. 

"Ezt nem tartom hibának, ez eléggé természetes, egy ilyen nagy rendszer átalakításához ideális esetben kellett volna tíz év, de nem volt tíz évünk, mert a közoktatás eredményei sok területen adtak aggodalomra okot" - közölte az államtitkár.

Hoffmann Rózsa megjegyezte: a most hatályos törvényt mintegy 150-szer módosították, az előző kormányok alatt csaknem hetvenszer. A köznevelési törvényt nem fogják ennyiszer megváltoztatni - ígérte.

Hiller István úgy fogalmazott: "következetlenséget látok, a következmények felmérésével komoly gondok vannak". Azt ugyanakkor dicsérendőnek nevezte, hogy a kormányzat belátta, "amit elfogadtak nagy dérrel-dúrral decemberben, az így nem jó, nem tud működni".

Hoffmann Rózsa az állami szerepvállalás növelésével összefüggésben elmondta: egy iskolafenntartó intézmény, központ létrehozásán dolgoznak, amely független lenne a kormányhivataloktól, és az olyan hatósági feladatok, mint például az ellenőrzés, az érettségiszervezés, maradnak a kormányhivataloknál. Erre azért van szükség, hogy az irányítás és az ellenőrzés ne keveredjen, és az átalakítás elméletileg nem jár iskola-összevonásokkal - jegyezte meg. 

Hiller István a tervezett iskolafenntartó központ létrehozása kapcsán azt mondta: ez orwelli terv, elképesztő, működésképtelen, rossz. Szerinte a megaintézet létrehozása legalább 2-3 milliárdba kerül. Az oktatási államtitkár azonban ezt cáfolta, elmondása szerint ennek nem lesznek többletköltségei. 

Hoffmann Rózsa kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy egyértelműen jobban járnak a pedagógusok az életpályamodellel, az átlagosan 50-60 százalékos növekedést ígér, mindenkinek lényegesen emelkedik majd a bére. A kormányban megvan a szándék arra, hogy előteremtse a szükséges forrásokat - mondta.

Az államtitkár a pedagógusnapi szakszervezeti tüntetést politikai akciónak nevezte, és kijelentette: nem halasztják el az életpályamodell bevezetését; a kiinduló bér a minimálbér 180, illetve 200 százaléka, és háromévenkénti előrelépést rögzít a törvény.   

Hiller István szerint az elmondottak forrása legalább 280-300 milliárd forint, ez több pénzt igényel, mint a 2011-es költségvetési tartalék. Ennyi többletforrás beépítését ugyanakkor irreálisnak nevezte a korábbi tárcavezető. Azt kérdezte: egyeztetett-e erről az oktatási államtitkár Matolcsy György gazdasági miniszterrel?

Hoffmann Rózsa azt mondta, a 280 milliárdot "nem írja alá" (azzal nem ért egyet), a számok szerinte nagyon különbözőek. Azt vállalja - folytatta -, hogy ez az életpályamodell 2013 szeptemberében elindul a megnevezett kondíciókkal. Azzal kapcsolatban, hogy egyeztetett-e erről, közölte: a törvényt az egész kormány jóváhagyta, és annak tagja a gazdasági miniszter is, aki jelen volt az adott kormányülésen, és érvelt is mellette.  

Hiller István szerint a költségvetésben egyelőre nem ezt látni. Önmagában az, hogy egy életpályamodellre úgy készülnek, hogy a számokkal nincsenek tisztában, kétségbe vonja ezt az egészet - vélte.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X