szerző:
Eduline

Összesen 120-an telepedtek le az elmúlt három és fél évben Tápszentmiklóson: a Győr-Moson-Sopron megyei település ingyen lakást ad azoknak a szülőknek, akik gyerekeiket a helyi általános iskolába és óvodába íratják be, és hajlandóak takarékoskodni.

 

A tápszentmiklósi óvoda
©

Jelenleg több mint 210 diák jár az általános iskolába, ötvenketten pedig az óvodába. „De ha megfigyeljük a születések számát, akkor rájövünk, hogy ezt a folyamatot tovább kell vinnünk, hiszen hosszú évekre szeretnénk biztosítani az intézményünk működését” – mondta a nyugathir.hu-nak Kovács József, Tápszentmiklós polgármestere, aki négy évvel ezelőtt indította el a „házat gyermekért” akciót.

A Győr-Moson-Sopron megyei település általános iskolája 2007 nyarán került veszélybe, az ötödik évfolyamra az előírtnál eggyel kevesebb diák járt. Az az egy tanuló akkor harminckétmillió forintot ért volna Tápszentmiklósnak, abban az évben vezették be ugyanis a minimum osztálylétszámhoz kötött kistérségi normatívát, vagyis a fenntartó csak akkor kapta meg a gyerekek után járó támogatást, ha az osztályokban a diákok száma elérte a tizennyolcat.

"Házat gyermekért" - több település lemásolta a módszert

A képviselő-testület úgy döntött, Magyarországon akkor még ismeretlen „módszerrel” szerez diákokat: felújíttatták a falu üresen álló házait, és két évre ingyen lakáshasználatot ajánlottak azoknak a nagycsaládoknak, ahol ötödikes gyerek is volt. Előnyben részesítették azokat a szülőket, akiknek olyan szakmájuk volt, amellyel Győr környékén nagy eséllyel el lehet helyezkedni – végül három családot választottak ki, az iskolában így huszonkét diákkal több kezdte meg a tanévet, még az épületet is bővíteni kellett. 2009-ben megismételték az akciót.

A polgármester azt mondja, ma már mindegyik család fizet bérleti díjat, a két év ugyanis letelt. Ennek ellenére senki nem költözött el, sőt az egyik család meg is vásárolta a házat. „Három és fél év alatt ötvenhat gyerekkel lett több a faluban, hatan közülük már középiskolába járnak” – mondta az eduline-nak február elején Kovács József. Úgy tudja, az elmúlt években legalább tizenöt-húsz település általános iskoláját mentették meg a „házat gyermekért” akcióval.

Márciusban két újabb házat ajánlott fel az önkormányzat hasonló célra, most pedig ismét úgy döntöttek, még két család letelepedését támogatják. Az ingyen lakásért cserébe ezúttal is azt kérik a szülőktől, hogy gyerekeiket a helyi iskolába és óvodába írassák be, és havonta egy előre meghatározott összeget tegyenek félre. Az ország legfurcsább iskolamentési akcióiról bővebben itt olvashatsz.

eduline