szerző:
Eduline

Nem támogatja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, hogy a közoktatási intézmények teljes egészében állami fenntartásba kerüljenek - mondta Gémesi György, a szervezet elnöke.

Gémesi György szerint a közoktatási intézmények legjobb helye az önkormányzatoknál van, hiszen azok látják a legjobban a helyi szükségleteket. Mindössze arra van szükség, hogy a települések megkapják a pénzt az intézmények megfelelő működtetéséhez - mondta az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Rosszul járnak a tanárok az állami iskolák tervével? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Úgy fogalmazott, attól nem lesz olcsóbb a közoktatás, hogy ha állami kézbe kerül, hiszen az infrastruktúra fenntartása, az elektromos energia, víz, csatornadíj emelkedni fog. Az oktatáshoz szükséges feltételek - mint a pedagóguslétszám - sem fog csökkenni, tehát állami kézben sem csökkennek majd a kiadások.

Nem lesz olcsóbb az állami iskola, de nehezebb lesz irányítani

Nem feltétlen híve az iskolák államosításának Rogán Antal sem, aki szerint a tízezer főnél nagyobb kistelepülések jelentős részénél a működést könnyítené az általános iskolák állami kézbe vétele, de Budapest ötödik kerülete képes a saját adóbevételéből finanszírozni az iskoláit. A fideszes politikus a Hír TV műsorában azt mondta, "minisztériumi magasságokból" nehezebb lenne megszervezni egy kerület oktatási rendszerének átalakítását. A kormány oktatási terveiről bővebben itt olvashatsz.

Sajtóhírek szerint az önkormányzati feladatok megnyirbálása miatt Kósa Lajos debreceni polgármester is összeszólalkozott Orbán Viktorral. Kósa szerint az iskolák állami tulajdonba vételével az intézmények fenntartása nem lesz olcsóbb, viszont rengeteg gond szakadna az állam nyakába. Igaz, a politikus később úgy fogalmazott, át kell gondolni az iskolafenntartók feladatait, szerinte ugyanis nagy aránytalanságot mutat az önkormányzatok között az alapfokú képzésben résztvevő diákok eloszlása. A fenntartói rendszert úgy kell átalakítani, hogy külön legyenek választva a megyék és a nagyvárosok. Erre azért van szükség, mert jelenleg mintegy háromszáz önkormányzat tartja fent azokat az iskolákat, ahol az alapfokú képzésben tanul a diákok kilencven százaléka - mondta.

eduline