szerző:
Eduline

Már hétévesen rendszeresen használják az internetet az európai gyerekek, szüleiknek azonban gyakran fogalmuk sincs arról, hogy pontosan milyen oldalakat nézegetnek.

 Az Eu Kids Online felmérés szerint a 9-10 éves gyerekek egyharmada használja napi rendszerességgel a világhálót, a 15-16 éves korosztálynál ez az arány lényegesen magasabb, 80 százalékos. A fiatalok "értelmes" tevékenységekre is igénybe veszik az internetet: 85 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a házi feladat végzése közben szokott kutatni a világhálón. Szintén magas - 83 százalékos - az internetes játékokba bekapcsolódok aránya, 76 százalék pedig videókat is néz a neten. Minden harmadik fiatal lép kapcsolatba ismeretlenekkel, kilenc százalékuk pedig személyesen is találkozott tavaly egy világhálón megismert emberrel.

A szülők többsége mindeközben nem is sejti, hogy mivel foglalkozik gyermeke az interneten. Csaknem minden második fiatalnak saját internetelérhetősége van a szobájában, minden harmadik pedig okostelefonján is rá tud böngészni. Minden tizedik megkérdezett számolt be negatív élményekről. Szexuális vagy pornográf tartalmakkal a válaszoló diákok 14 százaléka találkozott már. Szüleik erről sem tudnak: az érintettek negyven százaléka gondolja úgy, hogy gyermeke még nem látott ilyen jellegű képeket.
   
A szülőknek csupán egynegyede használ olyan technikai eszközöket, amelyek segítségével megakadályozhatnák a nemkívánatos tartalmak elérhetőségét. Azt, hogy milyen oldalakat olvasott a gyerek, a szülőknek szintén csak egynegyede követi figyelemmel.

MTI