szerző:
Eduline

Tilos a mobiltelefon, a miniszoknya, a csípőnadrág és a szakáll - összegyűjtöttük a világ legbizarrabb iskolai szabályait.

A suffolki St Albans Katolikus Középiskola tanulói a Facebookon tiltakoztak a szigorú iskolai szabályzat ellen, amely – többek között – tiltja a rövid szoknya viselését. Az intézmény vezetői a furfangos diákokra is gondoltak, így kitiltották az iskolából a felsliccelt, valamint a túl szűk szoknyát viselő lányokat is.

Tilos szűk nadrágban az iskolába lépni

Egy másik nagy-britanniai iskola még furcsább öltözködési szabályt vezetett be: a csípőszabású, illetve testhez simuló nadrágot viselő lányok nem léphetnek be az osztálytermekbe, és nem vehetnek részt a tanórákon. A gloucestershire-i Bradley Stoke Közösségi Iskola külön hírlevélben értesítette az új szabályról a szülőket és a diákokat: eszerint az „oda nem illő” öltözéket viselő lányokat addig nem engedik be az osztálytermekbe, amíg át nem öltöznek. Az intézmény vezetői az elmúlt napokban több tucat, különböző méretű és „normális szabású” nadrágot vásárolt – ezeket vehetik majd fel reggelente a renitens tanulók, cserébe persze foglalót kell majd fizetniük.

Szűk nadrágban tilos az iskolába lépni?

Tádzsik iskolák: se szakáll, se mobiltelefon, se autó

Tádzsikisztánban a szakáll viselését tiltották meg az iskolákban – ráadásul a furcsa szabályt nem csupán a diákoknak, hanem az ötvenévesnél fiatalabb tanároknak is be kell tartaniuk, a közép-ázsiai országban ugyanis vallási jelképnek tekintik az arcszőrzetet. Az oktatási tárca rendelete szerint az ötven év feletti oktatók legfeljebb három centiméteres szakállt viselhetnek, viszont ők sem hordhatnak “nyugati típusú ruhákat”, például farmernadrágot vagy pólót. A tádzsik elnök korábban már kitiltotta a közoktatási intézményekből a mobiltelefont.

Ahol csak olívazöld pólót viselhetnek a diákok

A póló – pontosabban annak árnyalata – okozta a galibát a nagy-britanniai Green Lane Általános Iskolában is, ahonnan szeptemberben hazazavartak egy kislányt, mert nem volt megfelelő színű a ruhája. A diák osztályfőnöke levelével érkezett haza, amelyben tudatta a szülővel, hogy olívazöld póló az elvárás, vagyis világoszöld felsőben nem engedik be a tanulókat az órákra. A furcsa szabályról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline