szerző:
Eduline

Általános felháborodást okozott az Egyesült Államokban mikor április végén kiderült, hogy Philadelphia egyik jómódú kerületében működő iskola az otthoni használatra kiadott számítógépek webkameráján keresztül megfigyelte a diákokat. Ráadásul valószínűleg soha nem buktak volna le ezzel a gyakorlattal, ha nem jut valakinek eszébe az otthoni viselkedése miatt megbüntetni egy tanulót.

 

Pedig az eredeti ötlet irigylésre méltó volt: az iskola a tanév elején 2300 darab Mac laptopot adott kölcsön a tanulóknak, hogy „21 századi stílusban” végezhessék tanulmányaikat. A diákok viszont nem sejtették, hogy a laptopok beépített kamerái bármikor kompromittáló képeket készíthetnek róluk. A gyakorlatra akkor derült fény, mikor a középiskola egyik tanulóját, Blake Robbinst, az iskola igazgatóhelyettese drogok terjesztése miatt kérdőre vonta és bizonyítékként a fiúról saját szobájában készített képeket használta.  

Robbins és szülei most a többi diák nevében is perli az iskolát. Szerintük az intézmény titkos felvételei illegálisak és megfosztották a tanulókat a magánélethez való jogaiktól. A szülők elsősorban azért vannak felháborodva, mert a tanulókat sokszor hiányos ruházatban láthatták a tanárok és ez kukkolásnak minősül.


Az iskola vezetése elismerte, hogy a kamerák távirányítással ki-és bekapcsolhatóak voltak, illetve képesek voltak így rögzíteni bármit a gépet használók tudta nélkül, de azzal védekeztek, hogy lopásakor ez az egyetlen eszköz a kezükben a felderítésre. Ráadásul azt állították, hogy a kamerákat csak akkor aktiválták, ha felmerült a gyanú hogy a laptopot valaki eltulajdonította, bár ennek ellentmond, hogy sem Robbins, sem a többi „megfigyelt” diák nem jelentette, hogy hiányozna a laptopja.

A rendőrség a vizsgálat során összesen 56.000 képet talált, ennek több mint fele valóban 80, elvesztett vagy ellopott gép segítségével készült, mert a követő rendszert úgy tervezték, hogy negyedóránként képet készítsen a szóban forgó laptop környezetéről és a képernyő tartalmáról. Robbinsról több mint 400 képet találtak, de ennek ellenére a hatóságok ragaszkodnak ahhoz a verzióhoz, hogy nem a rendszerrel van a probléma, hanem a használat szabályozásának a hiányával.

A Guardian értesülései szerint a rendőrség egy érdekes e-mail-váltást is talált a vizsgálat közben. Ebben az iskola IT rendszergazdája „LM (Lower Merion) szappanoperának” minősítette a regisztrált képeket. Erre az e-mailre pedig egyetlen válasz érkezett az iskola egyik személyzetétől, amely így szólt: „Tudom és imádom!”

 

Krisztina O'Brien

eduline