szerző:
Eduline

A diplomások aránya majdnem 7 százalékkal marad el az Európai Unió átlagától.

©

2017-ben a munkaképes lakosság csaknem egy harmada, 31 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel az Európai Unióban - derült ki az Eurostat frissen közzétett jelentéséből, írja a Pénzcentrum.

Európa különböző tartományai között óriási eltérések vannak a felsőfokú iskolázottság terén. Míg Szicíliában például csak a lakosság 13,6 százaléka rendelkezik ilyen végzettséggel, addig London egyes területein 71,7 százalék - írja a hírportál.

Siralmas adatok: folyamatosan csökken a diplomások száma Magyarországon

Az elmúlt években az egész Európai Unióban szinte kizárólag csak Magyarországon csökkent a diplomások aránya a 25-34 éves fiatal felnőttek körében - derül ki egy friss felmérésből. Magyarországon 2014 után kezdett el csökkenni a diplomával rendelkezők aránya a fiatalok körében. Akkor a 25-34 éves korosztály 32,1 százalékának volt diplomája, tavaly viszont már csak 30,2 százalékának - írja a G7.

A statisztikák szerit a magyar átlag majdnem 7 százalékkal (6,9%) marad el az Európai Unió átlagától, ráadásul úg,y hogy a hazai régiók közül csupán egyetlen, a közép-magyarországi veri az uniós középértéket a maga 35,6 százalékos eredményével. Szomorú tény ugyanakkor, hogy öt hazai régióban maradt 20 százalék alatt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. Észak-Alföld (17,4%) és Észak-Magyarország (17,5%) eredménye ráadásul még az összesített listán is rendkívül rossznak számít.

Ha a magyar átlagot más a környező országokéval összehasonlítjuk, akkor arányaiban Romániánál, Szlovákiánál és Horvátországnál is jobban állunk, viszont Ausztria és Szlovénia nyolc százalékkal leelőz minket.

Átalakíthatják az egész magyar felsőoktatást: nem lesznek állami egyetemek?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyértelműen a Corvinus-modell kiterjesztéséről beszélt egy rendezvényen a hétvégén - írja a hvg.hu, hozzátéve: információik szerint mindez arról szól, hogy a nehézkes államháztartási intézményi formából előbb-utóbb ki kell "szabadítani" az egyetemeket.