szerző:
Eduline

Újabb tüntetés lesz november 24-én, a demonstrálók ki akarnak állni a minőségi és megfelelően finanszírozott oktatás és kutatás, valamint a CEU mellett is.

Képünk október 26-án, a CEU melletti demonstráción készült
©

„November 24-én már csak egy hét fog elválasztani minket a CEU Budapestről való kiűzésétől. A támadás a CEU ellen egyben támadás a tudományos és oktatási szabadság, a jogállam, az egyetem 1500 oktatója és alkalmazottja, sőt az Európa alapköveit jelentő demokratikus alapértékek ellen” – olvasható a tüntetés Facebook-oldalán.

A szervezők arra szólítják fel a kormányt, hogy írja alá a CEU-szerződést, „szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát, biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget”.

„Egy önszerveződő hallgatói csoportként arra buzdítjuk azokat, akik hisznek a független tudományban, hogy csatlakozzanak hozzánk, hogy megmutassuk elkötelezettségünket a kutatás szabadsága mellett Magyarországon. Küldjünk egy határozott és egységes üzenetet Magyarország kormányának: nem nézzük tovább tétlenül az akadémiai szabadságot ért támadásokat” – írják.

A tüntetők a Fővám téren gyülekeznek majd, onnan az ELTE BTK, a CEU és a Magyar Tudományos Akadémia érintésével a Kossuth térre vonulnak.

Az egyetemeknek megvannak a maguk bajai, jelentős alulfinanszírozottsággal küzdenek

„Ez az egyetem az egyik legkiválóbb kutatóhely Magyarországon. Az itt maradásához fontos, hogy megoldást találjon a kormány és az egyetem, ha kell, New York állammal együtt" - mondta a CEU-ról Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Lovász László a 168 Órának felidézte, hogy tavaly volt egy vita, amelyen részt vett Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese és Palkovics László is, még oktatási államtitkárként.