szerző:
Eduline

Sokak számára mentőöv lehet a pótfelvételi. Ugyanis, ha valakit nem vesznek fel az általa megjelölt szakok egyikére sem, akkor még pótfelvételivel bekerülhet a felsőoktatásba. Utánajártunk, mik a legfontosabb szabályok.

©

Ki (nem) jelentkezhet pótfelvételivel egyetemre?

A pótfelvételin csak azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen szakra sem kerültek be. Vagyis a pótfelvételi nem jó megoldás azok számára, akik a "sima" felvételin az első vagy a második helyen megjelölt szakra nem jutottak be, a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésre viszont nem szeretnének beiratkozni, inkább újra nekifutnának a felvételinek.

Ugyanúgy lehetek állami ösztöndíjas, ha pótfelvételivel kerülök be egy egyetemre?

A pótfelvételin nincsen állami ösztöndíjas hely, csak önköltséges formában hirdetnek meg képzéseket az egyetemek és főiskolák (csak néhány kivétel van, ilyen az ápolás mesterképzési szak három felsőoktatási intézményben, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes képzései).

Mikor van a pótfelvételi ponthatárhúzása?

A előző években augusztus 25-én hirdették ki a ponthatárokat, ezért várhatóan idén is 25-én lesz a ponthatárhúzás.

Hány szakot jelölhetek meg a pótfelvételi eljárás során?

Mindössze egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakját jelölhetitek meg.

Hol kell/lehet jelentkezni?

Kizárólag az E-felvételi rendszerében lehet jelentkezni pótfelvételivel.

A 2018-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Felvételi 2018: ezek lesznek a következő hetek legfontosabb dátumai

Ma délután elkezdődik a nyári szünet, de még jó néhány feladata van a diákoknak és a felvételizőknek. Íme, a legfontosabb dátumok. Az általános iskolai ballagásokat 2018. június 15-én vagy 16-án tartják, de van olyan intézmény, ahol június 20-án vagy 23-án tartják az ünnepségeket. Az idei érettségi középszintű szóbeli vizsgáit június 18.